Ivan Perčić vlasnik Suncokreta – Blic preduzetnik 2017

Suncokret iz Hajdukova je Blic preduzetnik 2017. Ova porodična kompanija je izabrana za najuspešniju u trci za Blic preduzetnika i osvojila je nagradu od milion dinara, koju je dodelila Eurobanka.

Ivan Perčić

Firma, koju je pre 29 godina, osnovao Ivan Perčić, razvila se u uspešno preduzeće. Perčić je počeo posao sa proizvodnjom devičanskih ulja, od susama i bundeve, a sada, pored jestivih, hladno ceđenih ulja, proizvode putere, namaze, slatko-kisela sirća, krekere,proizvode za fitnes i druge bezglutenske proizvode, bez aditiva i hidrogenizovanih masti. Proizvode izvoze i na tržišta Holandije, Francuske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Velike Britanije i Norveške. U preduzeću je zaposleno 35 ljudi. Kao pioniri u proizvodnji organskih proizvoda u Srbiji i regionu prvi organski sertifikat Perčićima je uručen 1995. godine. Sa Ivanom rade i njegova deca, Ksenija i Igor.

Nagradu je uručio je Siniša Mali, ministar finansija i član žirija Ljiljani Belošević, tehnologu iz Suncokreta je u Privrednoj komori Srbije (PKS) . Ivan Perčić, direktor kompanije se na dan uručenja nagrade Blica, vratio sa Sajma organske hrane u Njujorku, gde je dogovorio i izvoz u Ameriku.

On je naglasio da se prijavio na takmičenje, jer smatra da preduzeće pripada eliti srpske privrede.

”Zahvaljujemo se žiriju. Nisam očekivao nagradu. Tri decenije rada obeležavamo 2019., a trudićemo se i u sledećih 30 godina da dokažemo da smo nagradu zaslužili. Ona je za nas izuzetno značajna, kao podrška radu. Puno truda je uloženo u rad ove firme”, kaže Perčić.

On je rekao da su posao počeli osamdesetih godina, kada je pojam zdrave hrane bio nepoznat. Imali su i teške godine izolacije i sankcija.

”Uspeh je i to što smo preživeli 30 godina. Danas nam vetar duva u leđa jer je zdrava hrana i fitnes u trendu. Akcenat u daljem razvoju firme biće ulaganje u nove proizvode koji su za fitnes, obogaćeni proteinima”, rekao je Perčić.

Siniša Mali je rekao je da je kao član žirija imao težak posao da odabere najboljeg među najboljima.

”Od 300 firmi birali smo preduzetnike. Svi su pobednici i predstavljaju sliku lepše i bolje Srbije. Oni su budućnost Srbije – mikro i mala i srednja preduzeća. Predstavljaju 99 odsto naše privrede, a oko 66 odsto zaposlenih rade u nijima. Vlada je uložila 7,6 milijardi dianra bespovratnih sredstava za ove firme”, naveo je Mali.

On je istakao da je stopa rasta 4,6 odsto od početka godine, a suficit preko 30 milijardi dinara u budžetu.

”Ali sve ove cifre ništa ne znače, ništa ne može da zameni hrabrost i energiju preduzetnika koji su se opredelili za taj posao. Ono što Vlada želi da uradi ove godine je da ubrza povraćaj PDV-a i da smanji porez na zarade. I da već od 1. januara zaživi”, istakao je Mali.

Predrag Mihailović, glavni i odgovorni urednik Blica, naglasio je da je Blic svih ovih godina predstavljao preduzetnike.

”Oni treba da predstave i povuku našu privredu napred. Blic će nastaviti da promoviše ovu akciju i tako doprinese razvoju preduzetništva u Srbiji”, istakao je Mihailović.

Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo u PKS, je pre dodele nagrada rekla je da je PKS formirala parlament preduzetnika.

”Kroz rad tog parlamenta preduzetnici će moći da rešavaju najveće probleme. Srbija je već usvojila strategiju za razvoj malih i srednjih preduzeća od 2015. Do 2020 i u sklopu nje je borba protiv sive ekonomije i parafiskalnih nameta”, kaže Simanić.

Slavica Pavlović, predsednik IO Eurobanke, kaže da je značaj preduzetnika i malih i srednjih preduzeća veliki.

”Zato je i odluka o izboru preduzetnika bila teška. Imali smo sjajne preduzetnike. Verujem da će nastaviti i dalje da dobro rade. Za preduzetništvo je najvažnija poslovna klima i strategija razvoja. Ovaj segment ima otežan izvor finansiranja, a mi im izlazimo maksimalno u susret. Banke su ipak postale malo popustljivije. Preduzetnici traže više novca za razvoj i investicije, a manje za obrtna sredstva, što je pohvalno”, istakla je Pavlović.

Plakete su uručene finalistima takmičenja: Radex iz Jagodine, MTK Metal-Komerc iz Užica, Top spider" iz Inđije, Mlekara Moravica iz Arilja, IDAS" iz Mola, Ukras iz Velikog Popovića, Re3 – Product iz Plandišta, FMO Ukus iz Kovačice i Žica promet iz Aranđelovca.

Podelite ovaj tekst: