Izgradnja nacionalnog okvira za inovacioni ekosistem

Druga AFA nedelja inovacija, okupila je u Beogradu više od 70 učesnika iz raznih zemalja, od Urugvaja, Nemačke, Izraela, do Australije. Ovaj tradicionalni događaj AFA asocijacije za afirmaciju žena, posvećen inovacijama, pratilo je više od 500 posetilaca

Nenad Popović

U okviru Druge AFA nedelje inovacija 21. maja održana je konferencija o inovacijama „Kako izgraditi nacionalni okvir za inovacioni ekosistem i ekonomiju uticaja“. Skup je otvorio Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj. Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji otvorio je panel „Iskustva najinovativnijih zemalja“. On je predstavio Švedsku kao jednu od zemalja lidera u inovacijama sa visokim „good country“ indeksom. Gostujući govornici i ambasadori zemalja lidera u inovacijama kao što su Finska, Švajcarska, Kanada, Australija, Izrael i SAD su govorili o iskustvima i pozitivnim praksama u ovoj oblasti.

Na panelu o razvoju jedinstvenog pristupa u izgradnji nacionalnog inovacionog ekosistema, koji je vodila Jelena Galić, doktor ekonomskih nauka, predsednica izvršnog odbora AIK banke i članica AFA korporativnog odbora. U diskusiji su učestvovali Vesna Bengin, suosnivač Biosens instituta, Ivan Bjelajac, CEO MVP Workshop, Klod Kolaro, VP and GM Comtrade System Integration International, Vladimir Trkulja, UNICEF Venture fellow, Sandra Rodić, iz USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj i direktorka tima za pristup izvorima finansiranja. Oni su razgovarali o važnosti uključivanja svih zainteresovanih strana u izgradnji inovacionog ekosistema i predstavljeni su potencijali i izazovi u tom procesu.

Imajući u vidu da je cilj ovogodišnje AFA nedelje inovacija kros-sektorska i kros- generacijska saradnja, usledilo je predstavljanje najinovativnijih industrijskih lidera, te su kompanije iz različitih sektora privrede, pojedinci i organizacije predstavile inovativne projekte.

Popodnevna sesija ove AFA konferencije je organizovana u saradnji sa CEO alijansom za rodnu ravnopravnost. Ideju o razvoju platforme „Nadmudri Pitagoru“ za približavanje STEM zanimanja s vršnjacima predstavile su pobednice Hack#teen-a, koji je AFA organizovala nedavno u saradnji sa kompanijom Telekom Srbija.

Zatim je usledio panel pod nazivom „Tehnologija želi dobrodošlicu devojčicama“, na kom su govorili predstavnici najuspešnijih tehnoloških kompanija iz Srbije. Panel je moderirao Nebojša Đurđević, CEO Inicijative Digitalna Srbija, a učesnici panela su bili Stefan Salom suosnivač Infostuda, Jasna Janus program menadžer u  Majkrosoft razvojnom centru, Nebojša Bjelotomić, CEO kompanije Saga i Nataša Sekulić, Country Leader kompanije IBM.

Konferencija je zatvorena potpisivanjem povelje i pridruživanjem CEO alijansi za rodnu ravnopravnost. O važnosti ove teme govorili su Jan Lundin i Hilde Van Criekinge, corporate communication manager u kompaniji IKEA South East Europe. AFA CEO alijansi pridružile su se kompanije Vip mobile, Mercedes, Srpska Blockchain inicijativa, Inicijativa Digitalna Srbija, AIK banka, ArhiPro i GlaxoSmithKline.

Branka Pudrlja Durbaba, glavna direktorka za tržište kompanije Vip mobile, izjavila: „ U Vipu je oduvek bilo važno da omogućimo ravnopravne uslove za rad, napredak i usavršavanje zaposlenima i sa ponosom ističemo da na rukovodećim mestima imamo jednak odnos žena i muškaraca. Pridruživanje AFA CEO alijansi je prirodan korak, s obzirom na to da kao kompanija negujemo vrednosti za koje se Alijansa zalaže i možemo znatno da doprinesemo ostvarivanju njenih ciljeva. U skladu sa našom poslovnom filozofijom nadamo se da ćemo zajedničkim snagama uspešno razvijati ravnopravno društvo”.

Poslednjeg dana Druge AFA nedelje inovacija, 24. maja u klubu Privrednik održana su i predavanja o budućnosti obrazovanja i načina na koji ćemo raditi, koja su održali profesor Stuart Kohlhagen iz „The Science Nomad“ i Ivan Ostojić, partner u McKinsey Cirih.

Istog dana održan je i panel na kome se govorilo o budućnosti edukacije, razvoju talenata, rada i zapošljavanja kojim je moderirao Branimir Brkljač osnivač „Mokrin House“. Gošće panela su bile Ivana Paunović, koja radi kao Working Experience Manager u kompaniji Nordeus i Macarena Botta, suosnivač Sinergia co-working place iz Urugvaja.

Druga AFA nedelja inovacija je završena dodelom Godišnjih nagrada za inovacije i inicijative. Za dodelu je bio zadužen stručni žiri koji su činili: Jelena Galić predsednica žirija, Kori Udovički predsednica CEVES-a, Nebojša Đurđević, CEO Inicijativa Digitalna Srbija, Željka Motika advokatica i suosnivač Srpske Blockchain inicijative, Zoran Ševarac profesor FON-a, Dragan Lončar profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Toplica Spasojević, iz SPK Privrednik. Više o dobitnicima AFA nagrada za inovacije na https://iw.afa.co.rs/sr

Podelite ovaj tekst: