Izložba Art Ival: Crno i belo – priča o čokoladi

Art Ival iz Beograda ove godine proslavlјa 25 godina uspešnog poslovanja. Kompanija se bavi različitim aktivnostima, osnovnu delatnost posvetila je čokoladi, a prepoznatlјiv i dobro poznat znak PREMIER danas je sinonim za kvalitetnu i dobru čokoladu. Izložba će trajati tri dana od 16. do 18. novembra u Muzeju primenjene umetnosti od 11 do 19 časova. Ulaz je besplatan.

Povodom obeležavanja jubileja, kompanija Art Ival poklanja sugrađanima, ali i čokolade, izložbu pod nazivom CRNO I BELO – PRIČA O ČOKOLADI, autora mr Olge Vasić i dr Dese Đorđević-Milutinović, koju priređuje Prirodnjački muzej iz Beograda, u saradnji sa Muzejem primenjene umetnosti.

Zamisao izložbe je upoznavanje sa istorijom čokolade i bilјke kakaovca, koja je, došavši sa drugog kontinenta duboko izmenila naš svet, pa i našu kulturu.

Kao predstavnik vrhunske poslastice, čokolada je danas simbol slasti i zadovolјstva i deo stvarnosti razvijenog dela lјudskog društva , fenomen koji odavno više ne tumačimo. Više i ne opisujemo čokoladu, osim kad je ocenjujemo ili hvalimo (reklamiramo), a dok nam se blaženstvo razliva „duhom i telom,” ne mislimo o suštini i poreklu ove omilјene poslastice. Važno je da čokolade ima i da je dostupna. Ne razmišlјamo da je sirovina za nju uvozni postkolumbovski artikal, koji se tokom istorije postupno širio po svetu, za zadovolјstvo najpre privilegovanih, a tek potom i srednjih i nižih društvenih spratova. Ne pomišlјamo da u pozadini ogromne industrije čokolade u svetu stoji plod jednog tropskog drvceta nazvanog – Theobroma cacao. Ne znamo,  ili ne želimo da znamo ni za mračnu stranu čokolade, o plantažama kakaovca, niti za zloupotrebu dečije radne snage koje i danas ima na udalјenim plantažama.

Zato vam pored zadovolјstva koje fenomen „čokolada“ pruža otkrivamo tajne koje niste znali o njoj.

Podelite ovaj tekst: