Izložba u Galeriji NLB banke

Izložbom radova nastalih u likovnim kolonijama u toku 2018. godine Kuća umetnika Pigmalion i NLB banka otvorili su sinoć prvu izložbu iz ovogodišnjeg programa NLB galerije

Izložba u NLB banci

Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB banke Beograd  je na svečanom otvaranju izložbe podsetio da je NLB Galerija pokrenuta u junu 2017. godine izložbom slovenačke slikarke Majde Zorko „Podsećam, od kako smo otvorili ovaj prostor za umetnost, u njemu su izlagali slikarka Majda Zorko, Bob Živković, učesnici umetničkih kolonija „Pigmalion“ iz saziva 2017. godine, kao i pet mladih srpskih umetnica u okviru projekta „Figurae Feminae“: Katarina Nedeljković, Anđela Micić, Kristina Pirković, Đerđi Ačaji i Ivana Živić. Veliko je zadovoljstvo u svojoj galeriji imati značajna imena kakva su umetnici koji su stvarali tokom prošlogodišnjih „Pigmalionovih“ likovnim kolonijama“ rekao je Greganović i zahvalio se Gorazdu Čuku, predsedniku udruženju likovnih umetnika „Pigmalion“ na odličnoj saradnji. „I ove godine, pružićemo priliku mladim slikarima iz Srbije da izlažu u NLB Galeriji jer kao društveno odgovorna komapnija želimo da podržimo razvoj kulture i pomognemo mladim umetnicima na njihovom profesionalnom putu“ dodao je on.

„ Likovna kolonija „Pigmalion“, za samo dve godine postojanja u Srbiji, uspela je da kroz svoje sazive – pre dve godine u selu Leušići u Šumadiji, a prošlogodišnji u Tamnjanici podno Stare Planine, pokaže značaj i kontinuitet nasleđa figurativne i fantastične umetnosti, kroz svoj međunarodni izbor renomiranih umetnika. Za junski saziv kolonije „Pigmalion“ odabrani su vrsni nemački stvaraoci – Katarina Sofi i Rajnhard Šmit, bečki slikar Peter Grik i domaći umetnici – Danica Masniković i Goran Mitrović. U avgustu su stvarali neki od najboljih crnogorskih umetnika – Miomir Mišo Vemić, Zoran Krulj, Ljubomir Popadić i Momčilo Macanović. U septembarskom sazivu, bili su okupljeni srpski slikari – Željko Đurović, Saša Montiljo, Boban Mitrović i Marko Tubić, kao i slovenački umetnik Andrej Pavlič“ objasnila je na otvaranju izložbe Maja Živanović, selektorka prošlogodišnjeg saziva likovnih kolonija „Pigmalion“.

U godini za nama, Kuća umetnika „Pigmalion“ je ugostila 14 međunarodnih renomiranih slikara različitih generacija a sličnih senzibiliteta, naklonjenih figurativnom i vanpojavnom, koji su stvarali u okruženju pitoresknih predela Stare planine.

Više o učesnicima prošlogodišnjih „Pigmalionovih“ kolonija na pigmalion.rs/pigmalion-kolonija-2018.php

Podelite ovaj tekst: