Izložbe mladih umetnica u NLB galeriji

Izložbom mlade slikarke Katarine Nedeljković, koju su organizovali NLB banka i Kuća umetnika Pigmalion, 27. marta, počinje serija od pet izložbi mladih umetnica „Figurae Feminae”.

Dela velikih formata Katarine Nedeljković

Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB banke Beograd je na otvaranju izložbe rekao da NLB galerija doprinosi kulturnoj ponudi Beograda i omogućava podršku umetnicima. On se zahvalio Kući umetnika Pigmalion na selekciji umetnica i dela, na koja bi bile ponosne galerije sa mnogo dužom tradicijom.

U okviru jednogodišnjeg projekta “Figurae feminae” biće predstavljeno pet mladih umetnica Kristina Pirković, Katarina Nedeljković, Đerđi Ačaji, Anđela Micić i Ivana Živić, koje će imati samostalne izložbe.

”Mladim umetnicima zajedničko je interesovanje, zrelost izraza, znanje, veština i talenat. Njihova likovna dela, crteži i slike, različitih su tema “, izjavila je Maja Živanović, selektorka Kuće umetnika Pigmalion.

Katarina Nedeljković snažnu emociju, transponuje na velike formate slika, sa prikazima nagih ljudskih tela, koji pokazuju samopouzdanje. Intimističkim pristupom,igrom svetla i senki Katarinini aktovi kao da su zaustavljeni u ljubavnoj igri .Njene slike govore i o društvenim i socijalnim stavovima, iako je naglasak na uživanju stvaranja i maniru.

Katarina Nedeljković implementira i tvorevine moderne tehnologije, mobilne telefone i led televizore – pitajući se koliko tehnologija i mediji utiču na svest ljudi i međusobnu komunikaciju.

„Pigmalion“ duže od 30 godina sarađuje sa likovnim umetnicima, a u kolekciji je više od 300 radova savremenih evropskih umetnika.

NLB galerija je otvorena svakog radnog dana od 8 do 17 časova i subotom do 12 časova.

Podelite ovaj tekst: