„ЈАДРАНКА“: Обућа за сигуран корак у предузетништво

Јадранка Ступар је пре десет година остала без посла, преузела ствари у своје руке, преселила се из Панчева у родно село свог супруга Нови Козарци и на породичном имању започела сопствени бизнис. У међувремену је фирма расла и развијала се, па данас кожну обућу и осталу ХТЗ опрему која излази из погона „Производња Јадранка“ носе и радници Индустрије меса Матијевић, Мирбаса, НИС-а…

 Када је пре нешто више од десет година, радећи у Фабрици обуће Панчево, приметила да посла има све мање и да перспектива није најсјајнија, Јадранка Ступар је одлучила да прихвати понуду бизнисмена Милета Драгића. С обзиром на то да је, као инжењер обућарства, технолог и бивши стипендиста „Борца“ из Травника, била стручњак за војне чизме, добила је задатак да уради пројекат и да од празне хале направи комплетан погон за израду ове врсте обуће. Успешно су сарађивали две године. За то време је Јадранка радила у производњи и развоју компаније Милета Драгића. Када су постигли зацртане циљеве и наставили свако својим путем, саговорница Економетра одлучила је да и сама оснује фирму.

– Запитала сам се: ако већ могу да организујем цео погон, набавим машине, обучим раднике, развијам производе за другог послодавца, зашто то исто не бих могла и у свом предузећу? Разговарала сам са супругом Милорадом, који је био високи функционер Војске Србије, и одлучили смо да дођемо у Нове Козарце, његово родно село у коме смо имали кућу – објашњава госпођа Ступар коју смо у њеној фирми у Новим Козарцима посетили крајем марта.

После одлуке да оснује своју фирму 2004. године, Јадранка је одмах почела да обучава раднице за посао, што је потрајало скоро шест месеци. Од Националне службе за запошљавање (НСЗ) добила је 120.000 динара у оквиру програма самозапошљавања и 2005. године основала предузеће „Производња Јадранка“ за израду кожне обуће и ХТЗ опреме.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

 • КАКО ЈЕ ЗАКОНОМ РЕШЕНО ПОСЛОВАЊЕ ПОВЕЗАНИХ ЛИЦА Шта су трансферне цене
 • 41. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ГРАЂЕВИНАРСТВА – SЕEBBE Градимо будућност заједно
 • САРАДЊА ДОБА ФАКУЛТЕТА И УДРУЖЕЊА ПОСЛОВНИХ ЖЕНА СРБИЈЕ Предности онлајн студирања
 • ПОСЛОВНИ ПОРТАЛ еКАПИЈА ДОДЕЛИО ПРИЗНАЊЕ „АУРЕА“ Инвестиција године – Тигар Тајерс
 • НОВО ИЗДАЊЕ УДРУЖЕЊА БАНАКА СРБИЈЕ Челни људи српских финансија
 • 59. МЕЂУНАРОДНИ САЈAM ТЕХНИКЕ И ТЕХНИЧКИХ ДОСТИГНУЋА Нови „Корак у будућност”
 • ЕНРИКО ВЕРДОША, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА УНИКРЕДИТ БАНКЕ СРБИЈА, ЗАДУЖЕН ЗА СЕКТОР КОРПОРАТИВНОГ И ИНВЕСТИЦИОНОГ БАНКАРСТВА Повољни кредити за инвестиције и обртна средства
 • ДОМАЋА КОМПАНИЈА – ЛИДЕР У ПРОИЗВОДЊИ КАНЦЕЛАРИЈСКОГ НАМЕШТАЈА Две и по деценије „Ктитора“
 • УРУЧЕНА ВИРТУС ПРИЗНАЊА ЗА ФИЛАНТРОПИЈУ Национална награда за Хемофарм
 • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (10) Значај пословне стратегије
 • Следећи број Економетра излази 5. маја 2015.
Podelite ovaj tekst: