JOŽE MENCINGER, SLOVENAČKI EKONOMISTA: Vučić zna kako da oduševi Angelu Merkel

EU, uprkos problemima koje ima, za sada čini nekakvu „sigurnu kuću“, pa su ambicije da se uđe u EU razumljive, mada su ekonomske koristi daleko precenjene. Međutim, odlučivanje o ulasku zavisi od političkih prilika. Moglo bi biti i brže od 10 godina ali je sasvim nepredvidivo. Očigledno je da je srpski premijer Vučić politički veoma spretan i da dobro zna da oduševi evropske državnike

Jože Mencinger

Jože Mencinger

Evropa ne može da ubrza ekonomski oporavak. Ne samo zemlje u regionu, već se i svet suočava sa niskim stopama rasta One se snižavaju i u Brazilu, Rusiji, Indiji i Kini (BRIK zemljama). Rast u EU je u prvom kvartalu bio 1,8 odsto, u Sloveniji 2,8, u Srbiji se BDP smanjivao po dva odsto. A to su brojke koje se vrte oko godišnjih proseka, a koji nakon velikog pada u 2009. ostaju niski ili negativni. Barem ja ne vidim velike mogućnosti da se rast značajno ubrza.

Ovako je jedan od najznačajnijih slovenačkih ekonomista Jože Mencinger, u razgovoru za Magazin Biznis, odgovorio na pitanje da li su pred nama godine sporog rasta.

„Problem je nedovoljna tražnja. Kriza je nastajala posle tri decenije od 1980. godine. Na strani ponude smo imali tehnološki napredak koji smanjuje zaposlenost, slanje proizvodnje tamo gde je jeftina „radna snaga“ i neprekidnu težnju za povećanjem konkurentnosti. Sa druge strane smo imali ljude koji su zbog toga gubili posao ili manje zarađivali, dakle raspodelu na štetu rada i u korist kapitala. Tražnja je povećavana kreditima. Svet je zaražen kreditima. Nekada su se oni uzimali za ono što nazivamo „proširenom reprodukcijom“, sada bez kredita stane i „jednostavna reprodukcija“. Sa stanovništvom je slično, generaciji mojih roditelja kredit je bio sramota, moja generacija je uzimala zajmove za kupovinu kola ili stana, sada su krediti neophodni za običnu kupovinu. To nije moglo da ide unedogled, a svaki pokušaj zaustavljanja rasta kredita, zaustavlja privredni život.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OD 13. DO 16. OKTOBRA DVA MEĐUNARODNA SAJMA – ENERGETIKE I EKOLOGIJE Zelena energija na Beogradskom sajmu
  • Deset godina Majkrosoft razvojnog centra u Srbiji
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • ŠVEDSKA KOMPANIJA VERISEC LABS OBELEŽILA TRI GODINE RADA U SRBIJI Srpski stručnjaci uspešno otkrivaju sajber kriminal
  • SUSRET MENADŽERA FRANCUSKO-SRPSKE PRIVREDNE KOMORE (CCIFS) I SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA (SAM) Očekuju se nova poslovna partnerstva
  • NAJNOVIJE OCENE FISKALNOG SAVETA Deficit budžeta Srbije 3,5 odsto BDP
  • SRBIJA JE USVOJILA STRATEGIJU RAZVOJA ENERGETIKE DO 2015. GODINE I DVOGODIŠNJI NACIONALNI AKCIONI PLAN ZA ENERGETSKU EFIKASNOST, ALI TO TREBA I PRIMENITI Kako da uštedimo 20 odsto energije godišnje do 2020.
  • LIČNI STAV A čemu služi tržište kapitala?
  • Prvi interaktivni obrazovni portal u Srbiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2015.
Podelite ovaj tekst: