Jubilarni Dan devojčica u IKT okupio 150 učenica iz Srbije

U obeležavanju jubilarnog međunarodnog  „Dana devojčica u IKT-u“, koji je deseti put  organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ), uz značajnu institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i počasne pokroviteljke premijerke Ane Brnabić, učestvovalo je više od 150 učenica iz 30 škola širom Srbije

Neda Enčeva, pobednica takmičenja ”Uhvati ideju”

Uz podršku kompanije Vip mobile tradicionalno takmičenje „Uhvati ideju”, sastavni deo Dana devojčica, prvi put je zbog pandemije kovid-19 organizovano onlajn. U oštroj konkurenciji prevagu je odneo rad prvoplasirane Nede Enčev, učenice OŠ „Despot Stefan Lazarević“ iz Beograda i ideja koju je predstavila u svom video radu.

Tri prvoplasirana rada biće nagrađena od kompanija Vip mobile i izdavačke kuće Klett.

”Uprkos vanrednoj situaciji Udruženje je odlučno da ne posustane, i shvatajući celu situaciju kao veliki izazov, donelo je odluku da sve aktivnosti organizuje kompletno onlajn. Učešće devojčica iz skoro svih krajeva Srbije i njihove virtuelne posete kompanijama u IKT sektoru, gde su imale prilike da vide kako se putem internet platformi organizuju poslovni sastanci i čuju inspirativne priče izuzetno uspešnih menadžerki, samo je još jednom učvrstilo naš put u upornoj promociji pravih vrednosti i društva jednakih mogućnosti za sve”, izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica UPŽ.

Onlajn poseta kompaniji Vip mobile

Sa namerom da osnaži i inspiriše devojčice da prilikom odabira budućih profesija kao opciju sagledaju mogućnosti koje pruža oblast informaciono – komunikacionih tehnologija, za njih je u okviru „Dana devojčica u IKT-u“ organizovano i onlajn druženje sa menadžerkama kompanija Vip mobile, Saint Di, Klett, Ericsson, Comtrade, Generali osiguranje, SET, HTEC Group i drugih. Na taj način imale su priliku da od ovih uspešnih žena čuju inspirativne priče o njihovom obrazovanju, odabiru škola i fakulteta, o radu, ali i daljem svakodnevnom učenju.

”Od prvog dana na tržištu Srbije prioritet naše kompanije bio je da kreira inkluzivan poslovni model i okruženje koje garantuje jednake prilike za napredovanje i razvoj, nevezano za pol. Danas, Vip ima zavidnu tradiciju poveravanja ključnih procesa i odluka upravo ženama – one čine 60 posto od 1.400 naših zaposlenih i nalaze se na više od pola rukovodećih pozicija u kompaniji. Zbog toga nam je posebno drago što, kroz podršku ovom događaju treću godinu zaredom, devojčicama na ličnom primeru možemo da pokažemo da su vrata IKT-a za njih širom otvorena i da u ovoj industriji vrednim radom i posvećenošću mogu da postignu sve što žele”, rekla je Branka Pudrlja Durbaba, glavna direktorka za tržišta Vip mobile.

Sa proslogodišnjeg Dana devojčica u kompaniji Vip mobile

Pored Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva privrede, Ministarstva omladine i sporta i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, projekat su podržali i ITU, SME Week, kao i kompanije Vip mobile,  izdavačka kuća Klett, Generali Osiguranje Srbija, kao i višegodišnji partneri iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Ove godine GIZ je realizovao Dan devojčica kroz projekat nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“ a u manifestaciji je učestvovalo pet srednjih stručnih škola uključenih u ovaj projekat.

Podelite ovaj tekst: