Jubilej fabrike duvana u Senti

Kompanija Japan Tobacco International (JTI) obeležila je 10 godina od kupovine Duvanske industrije Senta i 60 godina postojanja fabrike duvana, 6.oktobra.

Sa obeležavanja 10 godina uspešnog poslovanja JTI

Sa obeležavanja 10 godina uspešnog poslovanja JTI

Proslavi desetogodišnjice poslovanja u Srbiji prisustvovali su Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, predsednik i generalni direktor JTI Tomas Mek Koj i ambasador Japana Đuići Takahara.

Tokom deset godina uspešnog poslovanja u Srbiji, doprinos JTI (Japan Tobacco International) budžetu kroz poreze, akcize i druga plaćanja iznosi 1,3 milijarde dolara. Kompanija je povećala broj zaposlenih skoro četiri puta u odnosu na period pre kupovine fabrike, sa 84 na 300. Tržišni udeo je utrostručen, sa sedam na 21 odsto. U JTI je zaposleno više od 1.000 uzgajivača duvana, njihovih članova porodica i sezonskih radnika.

U JTI fabriku u Senti uloženo je 2,7 miliona dolara u toku ove godine kako bi se dodatno proširili kapaciteti za proizvodnju cigareta i obradu duvana. To je deo uloženog novca u iznosu od 170 miliona dolara, koliko je investirano u prethodnih deset godina.

Premijer Aleksandar Vučić je, nakon obilaska fabrike rekao: „JTI je četvrta kompanija 2015. po doprinosu budžetu Srbije, što dokazuje kolike su obaveze prema kompaniji. Kada  poboljšamo borbu protiv ilegalne trgovine cigareta i rezanim duvanom biće veći prihodi kompanije ali i više novca za domove zdravlja škole, puteve i drugo. Posao države je da obezbedi bolji ambijent, da porezi i takse ne rastu i da budu predvidljivi, kao i da budemo na usluzi investitorima”.

Tomas Mek Koj je istakao: „Pre deset godina uporedio sam ovu kupovinu sa brakom zajednicom dve zrele kompanije koje udružuju iskustvo, talenat i veštine. Deceniju kasnije, mogu sa sigurnošću da kažem da je ovaj brak uspešan. Iskreno se zahvaljujem premijeru Vučiću, kao i srpskim i japanskim vladama na naporu koji su uložili kako bi obezbedili podsticajno poslovno okruženje,“ rekao je Mek Koj.

Podelite ovaj tekst: