Како гаје јагоде „на спратове”

Док у Посавотамнави покушавају да се изборе са последицама овопролећних поплава и клизиштима, дотле су у предузећу „Агросервис” заокупљени како да удовоље све већем интересовању воћара из многих крајева наше земље за систем вертикалног гајења јагода у пластеницима.

kako-gaje-jagode-na-spratДа би показали предности оваквог начина гајења јагода намењених за потрошњу у свежем стању, у „Агросервису” су прошлог лета, у селу Суботици, подигли три пластеника ширине 7,4, дужине 30, а висине четири метра. Први род јагода у овако интензивном узгоју очекује се већ за Ускрс ове године. Милована Савића, директора овог коцељевачког предузећа, које се прихватило да организује гајење јагода у пластеницима, питали смо какве су предности такве производње. Систем вертикалног гајења јагода у пластеницима јесте систем будућности. Њиме се штеди на простору, води, ђубриву, добијају се здравији, чистији и квалитетнији плодови без употребе хемије, штеди се време и радна снага, а оно што је у свему посебно значајно јесте да се производња може ускладити са захтевима тржишта. Јагода се, примера ради, може производити у јануару, фебруару, марту… у свако доба године. У новом начину гајења јагоде у Коцељеви сарађују са плантажом „Милетић” из Суботице која у овој производњи већ постиже запажене резултате, ATP „Irrigation” из Београда и другим.

Коцељевачка фирма је већ оспособљена да свима који су заинтересовани за овај систем узгоја јагода може да понуди комплетну опрему. У заштићеном простору, под пластеником, формира се засад јагоде на вертикалним стубовима тако што се јагоде засаде у специјалним саксијама од стиропора, а затим се поставе на стубове. На сваком стубу се налази по десетак саксија са по четири саднице јагоде у саксији. Размак између два стуба у једном реду треба да буде најмање један метар и 80 центиметара.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Веруј у себе, па ћеш успети
  • Слатко из бакине кухиње
  • Предности каско осигурања возила
  • Сачувано национално благо
  • Лековита вода као у француским Пиринејима
  • Делотворност се може научити
  • Играчке и електрични предмети најризичнији
  • Умерен раст трговања
  • Следећи број Економетра излази 16. маја 2006.
Podelite ovaj tekst: