Уместо кирије – рата

Конкуренција међу банкама утицала на значајан пад каматних стопа за стамбене кредите у прошлих годину дана. Зависно од висине кредита, месечна рата за стан може да износи од 250 до 400 и више евра. Национална корпорација осигурала око 2.000 кредита у износу од 55 милиона евра

umesto-kirije-rataГрађанима, фирмама и власницима предузећа све су потребнији стамбени кредити, позајмице за адаптацију и изградњу пословног простора, куповину монтажних објеката и земљишта, а банке се утркују која ће под повољнијим условима понудити неке од ових позајмица. Камате се снижавају, а конкуренција међу банкама довела је до тога да је данас могуће узети стамбени кредит са каматом мањом од четири одсто. Све је више банака које стамбене кредите осигуравају у Националној корпорацији за осигуравање стамбених кредита. За годину и по дана рада ове институције камате су са 12 одсто пале на просечно шест до седам одсто ефективне годишње камате.

Ипак, просечне месечне рате и даље су високе за буџет већине домаћинстава. Међутим, они који сматрају да је боље дугорочно решење стамбеног питања отплата кредита него изнајмљивање стана, имају широк избор кредита код банака. Само треба пажљиво да размисле о свему и добро процене каматне стопе. Простор за побољшање услова стамбеног кредитирања сада треба тражити у административним трошковима банака и ту се очекује да ће међусобна конкуренција учинити своје.

На тржишту се, због велике конкуренције, очекује жестока борба за клијента, а неке банке ће свој део “колача” покушати да узму и понудом повољног рефинансирања постојећих стамбених кредита одобрених код других банака, што је већ почела да ради ХВБ банка. Са друге стране, банкари сматрају да се НБС исувише меша у њихово пословање и да ће се на пад камата неповољно одразити повећање обавезних резерви са 38 на 40 одсто.
Кажу да тек када се смањи проценат обавезне резерве, али и ризик земље, може да се рачуна на још озбиљнији пад камата.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Веруј у себе, па ћеш успети
  • Слатко из бакине кухиње
  • Предности каско осигурања возила
  • Сачувано национално благо
  • Лековита вода као у француским Пиринејима
  • Делотворност се може научити
  • Играчке и електрични предмети најризичнији
  • Умерен раст трговања
  • Следећи број Економетра излази 16. маја 2006.
Podelite ovaj tekst: