Kamate bi na ovom nivou mogle da ostanu još dve do tri godine

Glavna urednica Magazina Biznis i Ekonometra, Radojka Nikolić rekla je gostujući na Jutarnjem program RTS da će se veoma niske kamatne stope na kredite zadržati još dve do tri godine. Onima koji su se zadužili dugoročno, poručuje da mogu da očekuju rast kamata.

Radojka Nikolić, gostovanje na RTS

Ona je ocenila da budući da je velika većina građana koja je uzela kredite u bankama u dva maha pristala na moratorijum u isplati zajmova, da im je bila potrebna pauza i dodatni novac na raspolaganju.

“Kamate na kredite nikada nisu bile niže (naročito kada je reč o Euriboru koji je negativan), a tako će, kako stručnjaci procenjuju, ostati još dve do tri godine. Posle toga, pored rasta stope kamata na zajmove očekuje se i povećanje inflacije. Ako se zadužujete na duži rok, računajte na rast kamata, u slučaju da je to kratkoročno, gledajte da vratite zajam dok su kamate niske. To je ciklični proces. U jednom trenutku kamatna stopa je niska, a potom dolazi do rasta i povećanja dugova”,  istakla je Radojka Nikolić.

Sa druge strane, ona je ukazala da kompanije sledeće godine očekuje plaćanje poreza na doprinose, koje su dobijale pomoći od države. U tom kontestu Radojka Nikolić je podsetila na izjavu šefice MMF-a Kristaline Georgijeve koja je upozorila da će uspon svetske ekonomije biti dugačak sa puno prepreka i da će u slučaju prestanka davanja državne pomoći doći do velikog bankrotstva velikog broja kompanija.

“Preduzeća moraju da “resetuju”svoje poslovanje – pređu što pre na digitalizaciju, razmotre da li ono što proizvode prolazi na tržištu”, rekla je Nikolićeva.

Ona očekuje i rast javnog duga država, budući da je do sada na globalnom planu naštampano 11 hiljada milijardi dolara zbog pandemijske krize i pokrivanja gubitaka.

 

Podelite ovaj tekst: