„КЛИНЕКС БРУМС” ИЗ КАЊИЖЕ: Метла се позлатила

Пре две године били су пред пропашћу а данас извозе у Немачку, Италију, Француску, Словачку, Мађарску и очекују укупан промет од 600.000 евра. За будућност не брину, јер је европском тржишту годишње потребно 20 милиона метли

metlaПрича о предузећу за производњу метли из Кањиже личи на транзициону бајку. Пре скоро две године били су пред стечајем. Данас извозе у Немачку, Италију, Француску, Словачку, Мађарску а освајају и шпанско тржиште. Ове године очекују укупан промет од 600.000 евра. За будућност не брину, јер је европском тржишту годишње потребно 20 милиона метли. Само Србија тамо може да пласира преко шест милиона комада. Зато није чудо да, док други смањују број радника, они размишљају о запошљавању нових.

Један од власника и истовремено директор „Клинекс Брумса” Јурај Крижов објашњава да је тајна успеха у доброј организацији посла и праћењу кретања на тржиштима са којима се ради.

Ова фабрика постоји више од 30 година. Сем традиције има и добру сировинску базу јер су пољопривредници из овог атара навикли да узгајају сирак. Била би стварно штета да је пропала.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: