Komercijalna prodata NLB banci

Nova ljubljanska banka (NLB) i zvanično kupuje Komercijalnu banku, pošto je sklopljen dogovor između države Srbije i slovenačke banke, saznaje Bizlife portal

Završen je pregovarački proces o kupovini banke

Država je odlučila da prihvati ponudu NLB banke koja je za kupovinu 83,23 odsto Komercijalne banke ponudila 450 miliona evra.

To je ujedno bila i najbolja obavezujuća ponuda zainteresovanih kupaca od tri koje su u roku stigle na adresu Ministarstva finansija krajem prošle godine. Tada su i počeli zvanični pregovori oko privatizacije.

Komercijalna banka je prošle godine ostvarila profit veći od 70 miliona evra i svi pokazatelji ukazuju na potencijal za rast.

Najveća državna banka u Srbiji ima više od 200 filijala i ekspozitura, uz devet na području naše južne pokrajine, a osim u matičnoj državi radi i na teritoriji Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Komercijalna banka zauzima 11 odsto srpskog tržišta i dogovori oko njene privatizacije sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom, koji su uglavnom insistirali na prodaji, traju još od 2006. godine.

Predstavnici MMF upravo borave u Srbiji, a na sastanku sa ministrom finansija se razgovaralo baš o prodaji akcija Srbije u Komercijalnoj banci, što je jedan od reformskih ciljeva, a što je proces koji se privodi kraju, s obzirom na to da je pronađen strateški partner za tu banku.

Podelite ovaj tekst: