Komercijalna plaćanje preko interneta

Komercijalna banka ponudila je plaćanje robe ili usluge na Internetu KOM4Pay (Komforpej), korišćenjem elektronskog bankarstva, bez platne kartice, unošenja broja računa, PIN-a ili drugih poverljivih podataka. Komercijalna je prva banka koja je ovu uslugu ponudila na domaćem tržištu. 

„Ovakvi načini plaćanja su u razvijenim evropskim zemljama zastupljeni i popularni koliko i kartična plaćanja i srećan sam što Srbija staje rame uz rame sa Holandijom, Nemačkom, Belgijom, puštanjem u rad  sistema Kom4Pay“, rekao je Petar Stefanović, izvršni direktor za nove bankarske tehnologije Komercijalna banke.

Za obavljanje internet kupovine, na prodajnim mestima koja prihvataju ovaj način plaćanja, klijent unosi korisničko ime i lozinku za pristup aplikaciji elektronskog bankarstva. Svaki nalog za plaćanje dodatno se odobrava unosom jednokratne numeričke šifre (SMS/mToken kod). SMS kod prosleđuje se klijentu na registrovani broj telefona, a mToken kod klijent generiše kroz aplikaciju mobilnog bankarstva.

KOM4Pay transakcija obrađuje se u okviru informacionog sistema banke, a internet prodavnica nema pristup nijednom poverljivom podatku o klijentu. Nakon izbora opcije KOM4Pay plaćanje, klijent se automatski preusmerava na stranicu elektronskog bankarstva Komercijalne banke, odakle se dalje obavlja transakcija plaćanja

Za pitanja u vezi sa robom koja se kupuje preko Interneta i statusom narudžbine, potrebno je da klijent direktno kontaktira prodavca. Komercijalna banka u ovom slučaju omogućava samo plaćanje poručene robe ili usluge.

Plaćanje putem usluge KOM4Pay je moguće na sajtovima Gigatrona i eUprave, a očekuje se uvođenje ovog načina plaćanja i na drugim prodajnim mestima.

Prilikom plaćanja putem KOM4Pay metode, klijent ne mora da zna broj računa prodavca, poziv na broj i druge podatke sa naloga za plaćanje. Čim  se kupovina potvrdi, nalog se automatski formira i sadrži sve potrebne podatke. Klijent ne može da menja podatke sa naloga. Prodavcu će sredstva biti prosleđena odmah nakon realizacije naloga za plaćanje.

KOM4Pay plaćanje dostupno je svim korisnicima elektronskog bankarstva Komercijalne banke za fizička lica. Plaćanja se obavljaju preko tekućeg računa građana.

Zbog bezbednosti, nakon trećeg uzastopnog pogrešnog unosa lozinke korisnički nalog za pristup aplikaciji elektronskog bankarstva će se blokirati. Klijent više neće moći da pristupi aplikaciji elektronskog bankarstva ili da obavi KOM4Pay plaćanje. Nalog je moguće ponovo aktivirati kroz aplikaciju mobilnog bankarstva ili pozivom Kontakt centra Komercijalne banke na brojeve telefona 0700800900 ili 011 2018600.

Podelite ovaj tekst: