Kompanija Carlsberg Srbija objavila Lokalni izveštaj o održivosti

U okviru lokalnog Izveštaja o održivosti za 2020. godinu obuhvaćeni su dosadašnji rezultati i ciljevi na polju održivog poslovanja kompanije.

„Briga o zajednici u kojoj poslujemo, oduvek nam je bila prioritet, što pokazuju i rezultati predstavljeni u Lokalnom izveštaju o održivosti. S ponosom mogu istaći da smo postigli zaista puno, ali i da ćemo nastaviti dalje ka ostvarenju ambicija održivosti koje smo postavili u Strategiji Zajedno ka NULI“, izjavio je Vladimir Vava, generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija.

U cilju doprinosa globalnim naporima za očuvanje životne sredine, Carlsberg Grupacija usvojila je 2017. godine Strategiju održivosti „Zajedno ka nuli“, koja obuhvata četiri oblasti sa jasno definisanim ciljevima u svakoj do 2030. godine – NULA ugljeničkog otiska, NULA rasipanja vode, NULA neodgovorne konzumacije, kao i NULA povreda na radu.

NULA ugljeničnog otiska podrazumeva smanjenje ugljeničnog otiska u svim Carlsbergovim kompanijama u svetu u celom lancu vrednosti od sirovina do potrošača, ali i umanjenje emisije ugljenika u samim pivarama.

CO2 stanica u pivari u Čelarevu

U naporima da ostvari postavljene ciljeve Grupacije koji se tiču ugljeničnog otiska, za poslednji pet godina, u periodu od 2015. do 2019. godine Carlsberg je u Srbiji smanjio svoj ugljenični otisak u lancu vrednosti za 12 odsto, dok su ugljenične emisije u proizvodnji smanjene za čak 23 odsto po hektolitru proizvedenog piva.

Samo tokom 2020. godine u stanici za prečišćavanje ugljenika u Čelarevu prečišćeno je 3,985.6 tona CO2. NULA rasipanja vode sledeći je cilj na kojem kompanija godinama vredno radi. Od 2015. godine, efikasnost upotrebe vode u Carlsberg Srbiji poboljšana je za 15 odsto, a pomoću postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda čak 99 odsto ulaznih materija pročisti se da bi se očuvali vodeni tokovi.

U cilju ostvarivanja NULA neodgovorne konzumacije kompanija je na ambalaži svojih proizvoda istakla simbole za odgovornu konzumaciju, a najveći brendovi LAV i TUBORG su tokom 2020. godine direktno sa limenki svim konzumentima alkoholnih pića skrenuli su pažnju na značaj odgovorne konzumacije.

U 2020. godini čak dva pivska proizvoda sa 0 odsto alkohola bila su deo širokog potrfolija kompanije, kojima se ove godine pridružio i treći. Radi ostvarivanja cilja NULA povreda na radu, Carlsberg Srbija organizovala je veliki broj obuka i kurseva za svoje zaposlene, a u odnosu na 2019. godinu, prošle godine stopa povreda na radu smanjena je za 36 odsto. Tokom prošle godine, 100 odsto zaposlenih koji upravljaju vozilima prošlo je obuke za bezbednu vožnju.

Pored toga, u zavisnosti od prirode posla, kompanija organizuje različite obuke za zaposlene kako bi im obavljanje radnih aktivnosti bilo u potpunosti bezbedno.

Ceo Izveštaj o održivosti kompanije Carlsberg Srbija za 2020. godinu je na sajtu kompanije www.carlsbergsrbija.rs

Podelite ovaj tekst: