Kompanije se takmiče, građani profitiraju

Rivalstvo među operaterima je dobro za Srbiju jer ubrzava njen razvoj i snižava cene korisnicima kojih ovde ima oko pet miliona

Srbija je samo jedna od gotovo 150 država sveta u kojima posluje švedska kompanija Erikson (Ericsson). Ova, nekad porodična, a danas multinacionalna kompanija može da se, između ostalog, pohvali i činjenicom da više od hiljadu telekomunikacionih (mobilnih i fiksnih) mreža koristi njenu opremu, kao i da je u dva od pet razgovora koji se širom sveta obavljaju putem mobilnih telefona, treći „sagovornik” – „Erikson“ (Ericsson). Naime, ova švedska kompanija sa tradicijom dugom 129 godina, na svetskom tržištu učestvuje sa oko 43 odsto.

Srpska ćerka-firma Ericsson d.o.o. nedavno je obeležila deceniju uspešnog rada sa vladom Srbije, odnosno kompanijama Telekom Srbija i Telenor (bivši Mobtel) koje se bave fiksnom i mobilnom telefonijom i telekomunikacijama. Najveći razvoj u Srbiji kompanija je imala u oblasti razvoja mobilnih mreža, odnosno u implementaciji GSM-a, GPRS-a i EDGE-a. Ovo su mreže druge generacije (2G i 2.5G), a od 19. decembra prošle godine u opticaju je i 3G (treća generacija) mreža. Ona korisnicima omogućava video poziv, brzi (mobilni) internet, gledanje televizijskog programa preko mobilnog telefona, slušanje muzike i gledanje video spotova i filmova, nadzor važnih saobraćajnica i druge multimedijalne sadržaje.

Niže cene

Izvesno je da 3G mreža za Srbiju, u tehnološkom smislu, znači svrstavanje sa najrazvijenijim delovima sveta. Da je reč o ozbiljnom biznisu, govori i podatak da je vrednost multimedijalnog tržišta na svetskom nivou procenjena na oko 20 milijardi evra, a da bi kroz četiri godine trebalo da premaši 100 milijardi evra!

– Mnogo toga će zavisiti od ulaska trećeg operatera na tržište mobilne telefonije u Srbiji, kao i od toga hoće li on razvijati samo GSM mrežu ili će se odlučiti da ispuni obavezu uvođenja 3G. Rivalstvo među operaterima je dobro za Srbiju jer ubrzava njen razvoj i snižava cene krajnjim korisnicima. Korisnici usluga, odnosno pretplatnici kojih ima oko pet miliona, moći će da razmotre različite ponude i izaberu šta im najviše odgovara – u razgovoru za Magazin Biznis objašnjava Bo Anderson, predsednik i generalni direktor Ericsson d.o.o. On je naglasio problem sporosti pravne regulative i istakao važnost predstojeće privatizacije tržišta telekomunikacija. Da je sve to uređenije i određenije, ističe Anderson, Srbija bi se razvijala brže nego do sada.

Sponzorstva i donacije

Ericsson podržava brojne aktivnosti koje organizuju elektrotehnički fakulteti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu: tradicionalno sponzorstvo studentskog događaja „Elektrijada”, stipendiranje najboljih studenata odseka za softversko inženjerstvo, donacije za Dan Fakulteta elektrotehničkih nauka, podrška studentskoj organizaciji EESTEC, višegodišnje stipendiranje mladih talenata u Srbiji…
Brojne su i donacije Ericssona Srbiji u prošlih deset godina, među kojima se ističu medicinski aparati i materijali Odeljenju za hemodijalizu pri Dečijoj univerzitetskoj klinici u Beogradu. Poslednjih godina Ericsson aktivno učestvuje i u programima humanitarnih organizacija „Dečje srce” (pomoć deci i mladima sa smetnjama u mentalnom razvoju) i „Mali veliki ljudi” (pomoć i briga o deci sa posebnim potrebama). 

Danas u svetu postoji više od 2,5 milijardi mobilnih pretplatnika od kojih sve veći broj prelazi na mobilnu širokopojasnu mrežu. Očekuje se da će se saobraćaj u mobilnim mrežama učetvorostručiti u narednih pet godina, pre svega usled stalnog porasta broja pretplatnika i zamene fiksne za mobilnu govornu telefoniju, ali posebno zbog porasta saobraćaja podataka sa mobilnih Enterprise aplikacija (aplikacije za poslovne korisnike), preuzimanja muzike, mobilne TV i drugih multimedijalnih aplikacija.

Rast tržišta

Ericsson je sa 75 odsto učešća na našem tržištu ubedljivo najvažniji snabdevač telekomunikacionom opremom i uslugama (drugi je Siemens sa 25 odsto). Usluge kompanije Ericssson u Srbiji koriste i Telekom Srbija i Telenor. Zanimljivo je da su i oba crnogorska partnera (T-mobile i Promonte) poslovno vezana za Ericssonovu kancelariju koja je smeštena u Geneksovim apartmanima u Novom Beogradu.

Jedna od prednosti rada u Srbiji jeste tržište koje se neprestano uvećava. Naravno da je i rastuća kupovna moć našeg stanovništva veoma bitna. Kako kaže Bo Anderson, Srbija je, bar što se telekomunikacija tiče, u istom rangu sa zemljama regiona.

Decenija rada u Srbiji dovoljna je da dokaže da su i Šveđani i Srbi zadovoljni zajedničkom saradnjom.

Više od 20.000 patenata

Industrijski portfolio Ericssona sadrži više od 20.000 patenata. Jedan od važnijih je iz 1892. godine – stoni telefon sa odvojenim ručnim mikrofonom. (Pra)početak kompanije vezan je za 1876. godinu kada je Lars Magnus Erikson otvorio radionicu za popravku telegrafske opreme. 

Nova radna jedinica Ericsson Enterprise osnovana je prošle godine da bi obezbedila optimalna i prilagodljiva telekomunikaciona rešenja za velike sisteme (ŽTP, NIS, EPS…), srednja i mala preduzeća, javni sektor, nevladine organizacije…

– Vlasnici kompanija raznih profila mogu da očekuju više efikasnosti u bežičnoj komunikaciji, uz mogućnost da posluju i van kancelarija. Ovo je naročito značajno za vlasnike malih preduzeća koji se dosta kreću van kancelarija, a bitno im je da čitaju e-mailove preko mobilnih telefona, šalju poruke, primaju razne informacije. Na primer, transportne kompanije će uz pomoć „location base” servisa znati gde im se u svakom trenutku nalaze ljudi, moći će bolje da kontrolišu kamione sa robom, da ih usmeravaju na razna odredišta – kaže gospodin Anderson.

Kontakt na daljinu

Takođe, i lekari će moći da na daljinu imaju uvid u kartone bolesnika. Ukoliko dođe, na primer, do srčanog udara, prethodno instalirani alarm će pokazati lokaciju gde se pacijent nalazi. U Švedskoj je sve ovo deo standardne usluge već deset godina. Tehnologija primene bežične komunikacije postoji, potrebno je samo da vlada Srbije odredi kad će biti puštena u svakodnevnu upotrebu – objašnjava Bo Anderson.

Kompanija Ericsson d.o.o. Beograd zapošljava 77 ljudi (od kojih je samo sedam stranaca), od njih 52 poseduje diplomu elektrotehničkog fakulteta, a prosečna starost zaposlenih je 32 godine. Zanimljivo je da je na rukovodećim položajima 46 odsto žena, što je kompaniji Ericsson d.o.o. donelo nagradu EEEA (Eriksonova evropska nagrada za ravnopravnost među polovima, dodeljena 2001. godine).

S. Protić
Podelite ovaj tekst: