Konditorska industrija (1): Ušećereni profit

U literaturi se pod konditorskom industrijom podrazumeva grana prehrambene industrije koja je dobila naziv od engleske reči “candi”, što u prevodu znači kandirati, ušećeriti

“Faktori razvoja i mogućnost unapređenja konditorske industrije Srbije” naziv je doktorske disertacije kojom je 2005. godine mr Vladimir Stojanović doktorirao na Univerzitetu u Novom Sadu. Magazin Biznis prenosi delove ove disertacije koja temeljno obrađuje sve što je od značaja za razvoj konditorske industrije u Srbiji, jedine proizvođačke grane koja i u 2006. godini ostvaruje suficit u robnoj razmeni sa inostranstvom. Dr Stojanović je sada dekan Fakulteta za poslovni menadžment u Gradiški. Kako najavljuje autor, uskoro će se ova doktorska disertacija o konditorskoj industriji pojaviti kao knjiga. Sve informacije na e-mail: fpmg@rskoming.net

Masovna proizvodnja čokolade počinje otkrićem parne energije 1730. godine, a tek 1755. godine Amerika otkriva čokoladu.

Međutim, već za deset godina, u Americi se oko Nove Engleske pravi prva fabrika u svetu. Prva mašina za proizvodnju čokolade napravljena je u Barseloni 1780. godine, a prva nemačka fabrika otvorena je u Berlinu 1792. godine.

Menier je 1800. godine napravio prvu industrijsku mašinu za proizvodnju čokolade, a Švajcarci investiraju u fabriku čokolade 1819. godine. Zahvaljujući otkriću presa i izdvajanju kakao butera, od 1828. godine čokolada je imala mnogo prijatniji ukus.

Englezi su izumeli 1830. godine prvu čvrstu čokoladu, 1847. godine uvode fondan kao konditorski proizvod, a 1849. godine braća Kadburi organizuju prvu izložbu čokolade u Birmingemu.

Čokoladna era

Era mlečne čokolade počinje 1875. godine u Švajcarskoj. Henri Nestle je unapredio proizvodnju mlečne čokolade, koristeći se sopstvenim izumom – kondenzovanim mlekom. U Evropi su od zanatskih radnji u Belgiji i Švajcarskoj vremenom nastale velike multinacionalne kompanije konditorske industrije.

To nije slučajno, s obzirom na to da se punjena ili filovana čokolada prvi put pojavila u Belgiji, u poslastičarskoj kući Žana Nojhausa. Tradicija je održana, te je i danas “Nojhaus” najpoznatija firma za pravljenje čokolade i čokoladnih bombona, koja svojim proizvodima snabdeva i belgijski dvor. Interesantno je da se Nojhausu pripisuje i pronalazak kartonske ambalaže u koju se pakovala i prva čokolada.

U Švajcarskoj je Rudolf Lindt izumeo postupak zagrevanja i valjanja čokolade tokom prečišćavanja.

Španija, koja je prva upoznala Evropu sa čokoladom, od 1900. godine gubi primat prve čokoladne nacije. U daljem razvoju čokoladnih proizvoda, Švajcarci prednjače po kvalitetu, brojnim novim proizvodima i neprekidnom nizu medalja osvojenih na međunarodnim sajmovima.

Naročito od 1913. godine, kada je Jules Sechaud, Švajcarac, izumeo proces filovanja čokolade, progres Švajcarske kao konditorske velesile postaje očigledan.

U Americi se, gledano u svetskim okvirima, konditorska proizvodnja najbrže razvijala. Prvo udruženje konditora u Americi je osnovano 1923. godine (CMA), a velika kakao berza, locirana u Svetskom trgovačkom centru u Njujorku, 1925. godine počinje sa radom. Od Drugog svetskog rata američka vlada obavezno u obrok vojnih snaga uvodi konditorske proizvode. Čokolada je bila i u svemiru, kao deo hrane astronauta.

Opširnije u štampanom izdanju 

Podelite ovaj tekst: