Prvi put u Srbiji dodeljene nagrade „ESG Lideri“

Prvi put u Srbiji dodeljene su nagrade ESG Lideri kompanijama i organizacijama koje su pokazale posvećenost primeni ESG principa i praksama i koje podstiču na odgovoran pristup u svakom segmentu poslovanja. Ceremonija uručenja nagrada održana je u Beogradu 22. maja. Nagrade, u okviru konkursa koji je pokrenula kompanija PwC, dodeljene su u četiri osnovne kategorije i 13 potkategorija. U kategoriji STRATEGIJA dodeljeno je 10 nagrada i to: u potkategoriji Akcije vezane za zaštitu životne sredine – sektor finansijskih institucija nagradu je dobila Erste banka, a u potkategoriji Akcije vezane za zaštitu životne sredine – sektor privrede – MK Group.

U potkategoriji Za Očuvanje vodnih resursa nagradu je dobila kompanija Coca Cola HBC Srbija i Crna Gora, dok su pobednici potkategorije Tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji – u sektoru korporacija Atlantic grupa, a u sektoru malih i srednjih preduzeća – Steel Impex doo.

Za Očuvanje biodiverziteta nagrađena je kompanija Nestle Adriatic S. U potkategoriji Briga o zaposlenima dodeljene su dve nagrade: za korporaciju – kompaniji Delez Srbija, a u sektoru MSP – kompaniji FUSH doo.

Nagrada za Odgovorno upravljanje – u kategoriji privrede dodeljena je kompaniji Delta holding, a u kategoriji finansijskog sektora – DDOR Novi Sad.

U kategoriji INOVACIJE priznanja su dobili: u kategoriji startup – kompanija Eco Hive, u kategoriji korporacije – Takeda Srbija, a u kategoriji malih i srednjih preduzeća – Strawberry Energy.

U kategoriji OBRAZOVNI PROGRAM dodeljene su nagrade u tri nagrade: u okviru obrazovnih institucija dobitnik je Centar za zelenu ekonomiju Univerziteta u Kragujevcu, za korporaciju dobitnik je Atlantic grupa, a za sektor malih i srednjih preduzeća – organizacija WWF (World Wildlife Fund Adria).

U kategoriji LIDER U ODRŽIVOM RAZVOJU nagrađena je Miriam di Traglia koja svojim angažmanom podstiče zelenu transformaciju u okviru – United grupe.

Kako je ovo prva godina organizacije konkursa ‘ESG lideri’ u Srbiji zadovoljni smo brojem kompanija i organizacija koje su se prijavile i pokazale svoju predanost implementaciji ESG standarda u poslovanje, što je zaista ohrabrujuće i inspirativno. ESG standardi igraju ključnu ulogu u savremenom poslovnom svetu i sve veći broj kompanija prepoznaje važnost njihove primene. Ovaj konkurs je bio prilika da se pokaže na koji način su kompanije u Srbiji sposobne da budu lideri u oblasti inovacija i ekološke odgovornosti, te da doprinesu održivom razvoju društva i da se odgovorno ponašaju“, izjavila je Biljana Bogovac, rukovodeća partnerka PwC za Srbiju i Crnu Goru.

Žiri koji se sastojao od stručnjaka iz oblasti ESG, odgovornog upravljanja i filantropije, finansijskih tržišta, nauke i inovacija imao je zahtevan zadatak da odabere pobednike, a same nagrade predstavljaju važan korak ka ostvarenju vizije održivih rezultata koji štite životnu sredinu i unapređuju društvo.

Ovogodišnji konkurs “ESG Lideri” bio je prilika da se promoviše važnost ESG izveštavanja i prakse, koja je ključna za transparentnost i odgovornost kompanija prema svojim interesnim grupama. Informacije o ESG performansama kompanija su važne kako za investitore, tako i za potrošače i zaposlene, te je bitno da kompanije budu transparentne i odgovorne u vezi sa svojim ESG praksama, navedeno je u saopštenju za medije.

“Imali smo 60 prijava, a uvidom u sve detalje žiri je došao do zaključka da su učesnici konkursa pokazali da su spremni da preuzmu odgovornost za svoje poslovanje i da budu deo rešenja za aktuelne poslovne i društvene izazove. Njihova predanost održivom razvoju je inspiracija za sve nas i motivacija da radimo zajedno ka boljoj budućnosti. Zato se nadamo da je svečana ceremonija i proglašenje pobednika bila jedinstvena prilika da se istakne važnost ESG standarda, probudi inspiracija za druge kompanije i pojedince da usvoje ESG standarde u svoje poslovanje i doprinesu boljoj budućnosti za sve nas. Pobednici će biti javno priznati i nagrađeni za svoj trud, ali njihov rad će imati i širu društvenu dimenziju, jer će biti primer drugima da je moguće ostvariti poslovni uspeh uz poštovanje principa održivog razvoja,“ zaključila je Biljana Bogovac.

Podelite ovaj tekst:

Vesti

Kursna lista

15 godina sa vama

https://www.nirapress.com/wp-content/uploads/2016/01/biznis-magazin.jpg

BRANIMIR JOVANOVIĆ: Motori rasta u 2022. biće Kina, Amerika i EU

Inflacija je trenutno verovatno najveća nepoznanica u globalnoj ekonomiji. Početkom ove godine je po...

Read More

UVOD U BIZNIS: Varljiva 2022. godina, a i ostale

Sa koliko smo samo optimizma ulazili u 2021. godinu, ceo svet, pa i naš deo Evrope?! A tek mi?! Srbi...

Read More

DA LI SU SE DŽEK DORSI I TVITER RASTALI PRERANO ILI PREKASNO: Cvrkut o cvrkutu

Vest godine iz esnafa tehnoloških kompanija kojima je tokom minulih 12 meseci posvećivana pažnja već...

Read More
https://www.nirapress.com/wp-content/uploads/2016/01/ekonometar.jpg

ПРЕДУЗЕТНИЧКИ ИЗАЗОВИ ЧЕТИРИ ТУРИСТИЧКА ВОДИЧА: „Црна овца“ и 120 тона сладоледа

Пре шест година су Зоран Јевтовић и његова три пријатеља започели посао којим се никада раније нису...

Read More

УПОЗОРЕЊА КЛИМАТОЛОГА И УЛОГА СЕКТОРА МСП: Берлин као Рим, а Шпанија као Јужна Сахара?

Ситуација је критична – гласила је једна од порука професорке, климатолога Лучке Кајфеж Богатај са У...

Read More

БЕТА–КОРН: Најекономичнији огрев расте на њиви

Пелети од сламе све су популарније гориво међу потрошачима. Главне препреке већoj производњи овог ог...

Read More