Konkurs za nagradu za izuzetna istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta

Jedina regionalna nagrada za izuzetna dostignuća u oblasti medicine i farmacije „International Medis Awards“ dodeljuje se ove godine šesti put. Konkurs za dodelu nagrada raspisan je u devet zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope. Rok za prijavu je do 4. septembra

Finalisti International Medis Awards 2018

Istraživačke radove mogu prijaviti lekari i farmaceuti iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Bugarske, Slovenije i Srbije. Međunarodna nagrada dodeljuje se da podrži i podstakne stručnjake iz oblasti medicine, čiji radovi neposredno utiču na razvoj dijagnostike i lečenja različitih bolesti.

Istraživači iz Srbije lauerati su nekoliko International Medis Awards nagrada, koje su osvojili u oštroj konkurenciji prethodnih godina. Na primer, 2018. godine srpski stručnjaci pobedili su u dve kategorije: oblast gastroenterologije i farmacije. Prošle godine bili su  finalisti u oblastima: neurologije i oftalmologije.

Profesor dr Dino Tarabar, dobitnik nagrade za 2018. godinu u oblasti gastroenterologije, kaže da put u bolju budućnost kroz medicinu vodi kroz inovacije i unapređenje rada zdravstvenih radnika kroz sve aspekte.

”Na tom putu neminovno je ulaganje u nauku, u nove projekte koji će taj put učiniti uspešnim, a naše pacijente srećnijim. Imati podršku na tom putu, gde se dobrim idejama daje šansa da se realizuju, predstavlja najhumanije ulaganje. Kompanija „Medis“ godinama prepoznaje naše namere i ulaganjem pokazuje spremnost i društvenu odgovornost da pomogne  mladim  i uspešnim naučnicima u našem regionu”, rekao je dr Tarabar  i dodaje da  treba snažno pohvaliti ovaj vid stimulisanja napretka u medicini.

Docent dr sci Marin Jukić sa Farmacutskog fakulteta u Beogradu, jedan od prošlogodišnjih lauerata, kaže da International Medis Awards predstavlja dokaz da se trud uložen u kvalitetno naučno istraživanje isplati.

”Izuzetno sam zahvalan kompaniji „Medis“ koja je deo zarađenog novca posvetila promociji naučne izvrsnosti u polju farmacije. Nagrada koju sam dobio predstavlja priznanje za moj rad u polju individualizacije terapije psihofarmacima, kao i priznanje Univerzitetu u Beogradu i Farmaceutskom  fakultetu  kao naučnim  institucijama”, kaže dr Jukić.

Prema njegovim rečima, istraživanja u polju farmacije mogu značajno doprineti zdravstvenoj zaštiti pacijenata zato što se razvojem: biomarkera, analitičkih metoda i metoda praćenja terapije značajno poboljšava verovatnoća da će pacijenti dobiti pravi lek u pravoj dozi.

Prijave su u toku, a nagrade će biti dodeljene u oblastima: farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne terapije (i anesteziologije), neurologije, oflalmologije, pedijatrije, pulmologije (i alergologije) i reumatologije.

Prijavljene radove ocenjivaće desetočlani stručni žiri, po unapred određenim kriterijumima. Čine ga međunarodno priznati stručnjaci različitih specijalnosti.

Više informacija o aktuelnom i prethodnim konkursima na sajtu www.medis-awards.com

Podelite ovaj tekst: