Konkurs za slogan i poster za podizanja svesti o ranom otkrivanju raka dojke

Kreativni konkurs za najbolji slogan i poster na temu podizanja svesti o važnosti ranog otrkivanja raka dojke biće produžen do 20. januara, kako bi svi zainteresovani bili u mogućnosti da na vreme predaju radove.

Konkurs je otvoren u okviru Projekta Unapređenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u Republici Srbiji. Ovaj projekat organizuje Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA), u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije uz podršku Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Konkurs je podeljen u dve kategorije: prva je namenjena učenicima završnih razreda osnovnih škola (8.razred) i srednjoškolcima, a druga punoletnim osobama. Tema je podizanje svesti o važnosti skrininga i ranog otkrivanja ove opake bolesti. Građani će kreativne predloge moći da pošalju do 20. januara 2019. godine na sledeće mejl adrese, u zavisnosti od kategorije za koju apliciraju: konkurs.poster@gmail.com (za poster) i slogan.konkurs@gmail.com (za slogan). Konkurs je otvoren za sve, bez obzira na zanimanje. Dodatne informacije se nalaze na Facebook strani “Pink Ribbon Serbia”.

U Japanu svakog oktobra Japansko udruženje za borbu protiv raka organizuje događaj pod imenom Pink Ribbon Festival (Festival roze trake), što je jedna od aktivnosti za promociju prevencije raka dojke.

Ovaj događaj se održava od 2003. godine i do sada broji 18 dešavanja. Japansko udruženje za borbu protiv raka prikupilo je preko 700 predloga postera i 15,000 slogana samo prošle godine. Ovo dešavanje sastoji se od tri događaja: tribine, javne šetnje i kreativnog takmičenja. Japansko udruženje za borbu protiv raka radi na podizanju nivoa svesti o ovoj bolesti, na motivisanju stanovništva za odlazak na skrininge I pruža podršku pacijentima.
Stopa preživljavanja ove bolesti u Japanu je 10 godina, ali ukoliko se rak otkrije u ranoj fazi, oko 90% žena može da se izleči. Međutim, ukoliko se otkrije kasno, stopa preživljavanja spušta se na 15%. Za rano otkrivanje raka dojke ključni su redovni mamografski pregledi.

Podelite ovaj tekst: