Konkurs za Virtus nagradu koja podstiče filantropiju otvoren još 15 dana

Prestižna Virtus nagrada nastavlja da podstiče filantropiju u Srbiji već 13 godina za redom – prve prijave za Virtus su već pristigle, a konkurs je otvoren još 15 dana, do 20. februara. Ova nagrada ima za cilj da prepozna i istakne kompanije, mala i srednja preduzeća, kao i pojedince koji su realizovali najbolje filantropske projekte u prethodnoj godini

Marija Mitrović, Radojka Nikolić i Elvir Burazerović (s desna na levo)

Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije, pozvala je sve da prijave primere dobrih dela u svojoj zajednici. „Konkurs je otvoren još 15 dana, a dobitnike nagrade ćemo sa velikim zadovoljstvom proglasiti 28. marta. Pozivamo sve da prijave sebe ili nekog iz svoje okoline – komšiju, prijatelja, društveno odgovornu kompaniju, a mi se unapred radujemo velikom broju prijava“.

Broj prijava raste iz godine u godinu, što ukazuje na rastući trend kako individualnog, tako i korporativnog učešća u razvoju društva. Radojka Nikolić, predsedavajuća žirija Virtus nagrade za filantropiju, izjavila je: „Virtus nagrada je najrenomiranija nagrada u oblasti filantropije kod nas, a mi se u žiriju trudimo da ozbiljnim i odgovornim procesom selekcije održimo njen kredibilitet. Velika satisfakcija za nas je i to što na ovaj način i sami učestvujemo u društvenoj odgovornosti i očuvanju filantropije u Srbiji“.

Virtus je prepoznao više od 50 kompanija i pojedinaca koji su podržali neprofitne organizacije ili aktivnosti za opšte dobro na najdelotvorniji i najdugoročniji način. Jedna od nagrada prošle godine posthumno je dodeljena Ljubinki Vivčar za doprinos zadužbinarstvu – u svom testamentu, ostavila je svoj stan organizaciji ORCA, koji je danas postao studentski dom. Elvir Burazerović, predstavnik organizacije ORCA, izjavio je: „Ljubinkin nesvakidašnji gest pokrenuo je čitav talas dobročinstva. Ne samo da je podstakao 250 donatora koji su učestvovali u opremanju ovog doma, već je i podstakao ljude da razmišljaju o zadužbinarstvu, nečemu što je duboko ukorenjeno u našem narodu – danas imamo još dvoje ljudi koji su izrazili želju da u svoj testament uključe našu organizaciju“.

Sandra Lazarević

Prošlogodišnji dobitnik glavne nagrade za nacionalni doprinos filantropiji je Banka Inteza, zbog svoje sveobuhvatne posvećenosti razvoju zajednice. U 2018, realizovali su mnogobrojne inicijative i projekte, uključujući seriju edukativnih seminara „Rizik? To je ženski posao“, kao i donaciju više od 2.145 volonterskih sati u okviru programa „Inteza od srca“. „O tome koliko je Virtus nagrada značajna za nas govori činjenica da se mi svake godine kandidujemo, ali i da se veliki broj velikih kompanija rado prijavljuje na ovaj konkurs. Ovo nije naša prva Virtus nagrada, dobijali smo ih i ranije, ali ova nam je posebno važna jer se na ovaj način priznaju sve naše inicijative koje smo realizovali u proteklih 14 godina. Nastavićemo da, i u godinama koje dolaze, doniramo svoje vreme, znanje i u krajnjoj liniji, novac“, izjavila je Sandra Lazarević.

Virtus se dodeljuje u pet kategorija, od kojih su četiri korporativne, a jedna se dodeljuje za individualni doprinos. Sve informacije dostupne su na sajtu tragfondacija.org/virtus-nagrada/.

Virtus nagrada je deo Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a koji sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Podelite ovaj tekst: