MK Grupa otvorila vetropark Krivača kod Golupca, jedan je od najvećih u regionu – uloženo 165 miliona evra

Kompanije MK Group i Alfi Renewables svečano su 15. maja otvorile vetropark Krivača u Golupcu, u prisustvu oko 150 gostiju i visokih zvaničnika Srbije i Slovenije. Vetropark Krivača je jedan od najvećih  u regionu i prvi u Istočnoj Srbiji u koji je investirano 165 miliona evra. Vetropark ima snagu od 105,6 MW i 22 vetroturbine najsavremenije tehnologije, raspoređene na površini od 56 km2. Očekuje se godišnja proizvodnja zelene energije od 310 GWh, što je dovoljno za snabdevanje 75.000 domaćinstava. Izgradnja je trajala oko dve godine, a vetropark ispunjava najviše svetske zelene standarde.

Tokom realizacije projekta, investitori su izgradili 30 km novih puteva, 40 km dalekovoda, trafostanicu i priključno-razvodno postrojenje. Kako je istakao Mihailo Janković, generalni direktor MK Grupe, ova kompanija je među prvima, pre deset godina otvorila prvi vetropark u Srbiji. “Danas otvaramo četvrti vetropark u našem portfoliju, i prvi u regionu Istočne Srbije. Ova kapitalna investicija koju smo realizovali zajedno sa kompanijom Alfi Renewables, značajan je doprinos povećanju kapaciteta za proizvodnju zelene energije i primer pravca za dalji razvoj energetike u regionu, koji podrazumeva koordiniranu akciju javnog i privatnog sektora. MK Grupa će pružiti snažnu podršku zelenoj tranziciji kroz nove investicije u ovoj oblasti. Kroz samostalne i partnerske projekte omogućićemo ukupnu proizvodnju od čak 1GW energije iz obnovljivih izvora u naredne tri godine. Uložićemo blizu milijardu evra u energiju vetra i solarnu energiju – najavio je Janković.

Kompanija Alfi Renewables, koja upravlja Alfi Green fondom, najvećim regionalnim fondom za ulaganje u obnovljive izvore energije, ostvaruje svoju misiju unapređenja životne sredine, jednom od prvih investicija u Srbiji, zajedno sa partnerima iz MK Grupe.

– Ponosni smo što smo svojom ekspertizom i odličnom saradnjom sa lokalnom zajednicom, državnim institucijama, dobavljačima, EPS-om i EMS-om, uz poverenje investitora i banaka, uprkos izazovnim tržišnim uslovima, izgradili jedan od najvećih regionalnih projekata zelene energije i time dali značajan doprinos zelenoj tranziciji u regionu. Alfi Green fond, veličine 104 miliona evra, razvija nove projekte obnovljivih izvora energije čiji će ukupni instalisani kapacitet iznositi oko 300 MW. Sledeće godine pripremamo novi, još veći fond – rekao je Tomaž Berločnik, partner u kompaniji Alfi Renewables i predsednik Investicionog odbora Alfi Green fonda.

Na svečanom otvaranju vetroparka Krivača govorili su predsednik Vlade Republike Srbije, Miloš Vučević, i ambasador Republike Slovenije u Republici Srbiji, Damjan Bergant.

“Vlada i Ministarstvo rudarstva i energetike nastavljaju sa podrškom razvoju obnovljivih izvora energije, smatrajući ih pitanjem od nacionalnog interesa”, rekao je predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević. “U skladu sa ciljevima Vlade da smanji emisiju štetnih gasova do 2030. godine, investicije poput vetroparka Krivača imaju važnu ulogu u ostvarivanju održivog energetskog razvoja”, istakao je Vučević.

Otvaranje vetroparka Krivača predstavlja dokaz izuzetno uspešne ekonomske saradnje Srbije i Slovenije, naglasio je Damjan Bergant, ambasador republike Slovenije u republici Srbiji.

“Već smo uspostavili zajedničku saradnju u oblasti energetike, podstakli međusobne investicije, a sada smo postali i partneri energetskih projekata. Slovenačke kompanije su prepoznale Srbiju kao vodeću zemlju regiona u obnovljivim izvorima energije, zahvaljujući njenim bogatim prirodnim resursima. Jedan od realizovanih potencijala je vetropark Krivača, rezultat zajedničkog projekta kompanija Alfi Renewables i MK Group koji predstavlja korak ka smanjenju zavisnosti od uvoza zelene energije – rekao je slovenački ambasador u Srbiji.

Vetropark Krivača je među prvim projektima u regionu koji je kreditirao konzorcijum četiri međunarodne banke: Erste Bank, Raiffeisen Bank, OeEB i NLB. Prodaja električne energije po dugoročnom ugovoru (PPA), zaključena je sa švajcarskom kompanijom AXPO, jednom od najvećih energetskih kompanija u Evropi. Vetroturbine instalirane u Krivači isporučila je nemačka kompanija Nordex, jedan od najvećih svetskih proizvođača vetrenjača, navodi se u saopštenju za medije MK Grupe.

 

 

Podelite ovaj tekst: