LI MANČANG, AMBASADOR NR KINE U REPUBLICI SRBIJI: Biće još većih kineskih investicija

Imamo kvalitet i tehnologiju, pa sada između kineske i razvijene zapadne tehnologije postoje vrlo male razlike, neprimetne nijanse. Skoro smo istog kvaliteta, ali je naša cena znatno bolja od ponude zapada. Zbog toga Srbija i Kina imaju ovako plodnu saradnju. Naša dva premijera imaju skoro isti stil rada. Kada su mi već pružili ovako sjajnu priliku da budem ambasador u Srbiji, da učinim sve, zajedno sa našom ambasadom, ukoliko nam je pružena šansa, odmah je prihvatimo i realizujemo

Li Mančang

Li Mančang

Mi Kinezi imamo jednu poslovicu koju smo pretvorili u dobar običaj ili tradiciju, jer mi kažemo: Ukoliko vi meni date bar jednu kap vode u mom najtežem periodu, kada taj period prođe ja ću vam vratiti – jezero! Dakle, nekadašnja Jugoslavija je još sedamdesetih i osamdesetih godina bila naš učitelj u vreme kada smo mi u Kini počinjali reforme. Sada je Kina na relativno dobrom putu i hoćemo to polako da vraćamo. Ali, s druge strane, zaista postoji značajan prostor za našu saradnju. Na primer, u proteklih 20 godina Kina se brzo razvijala, pogotovo u oblasti izgradnje infrastrukture i u razvoju novih tehnologija. Zato možemo da sarađujemo i da jačamo naše ekonomske i privredne veze.

Ovako je NJ.E. Li Mančang, kineski ambasador u Srbiji, odgovorio na pitanje Magazina Biznis o tome kako komentariše da su, inače tradicionalno dobri odnosi između Kine i Srbije, u novije vreme izrazito poboljšani, a najavljuje se još bolja saradnja na svim poljima, od ekonomije do kulture. Izuzetno je značajna činjenica da će se 16. decembra upravo u Beogradu održati veliki Samit investitora koji Kina organizuje sa zemljama centralne i istočne Evrope i što će samitu prisustvovati i kineski premijer Li Kećijang. Ovo je treći po redu investicioni skup koji Kina organizuje u Evropi a prethodna dva su organizovana u Poljskoj (2012) i Rumuniji (2013).

Jačanje ekonomskih veza i saradnje između Kine i Srbije u novije vreme je tim zanimljivije što se dešava u vreme mandata ambasadora Li Mančanga koji odlično govori srpski jezik i izuzetno dobro poznaje prostor bivše SFR Jugoslavije. Naime, gospodin Mančang je u Beograd došao prvi put 1978. godine da uči „socijalizam sa tržišnim elementima“, završio Višu ekonomsku školu, radio neko vreme u kineskoj ambasadi, vraćao se u Kinu, donedavno bio ambasador u Crnoj Gori a na funkciji ambasadora u Srbiji je nepunih godinu dana. U razgovoru za naš magazin gospodin Li Mančang ističe da mu je veoma žao što se u prošle dve i po decenije dogodio katastrofalni pad ekonomije i privrede u Srbiji, pa je tim važnije da saradnja sa Kinom doprinese našem oporavku. Naglašava i da ne treba gubiti nadu, da su preokreti mogući i podseća na kinesku poslovicu: Ljudi 30 godina žive na obali Istoka, pa sledećih 30 na Zapadu… Dakle, usponi i padovi su normalni životni tokovi.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • HRVATSKA KOMPANIJA UVEĆAVA SVOJ PORTFOLIO NA SRPSKOM TRŽIŠTU: Atlantik grupa kupila Foodland
 • PREMA IZVEŠTAJU NARODNE BANKE SRBIJE: Srpska banka najveći gubitaš
 • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
 • NOVA POGODNOST U PORODILIŠTU OPŠTE BOLNICE MEDIGROUP: Devet najvažnijih meseci na rate
 • PREDSTAVLJENA STUDIJA NALED-a I USAID-a “PRIVATIZACIJA U SRBIJI”: Pet uspešnih i pet neuspešnih privatizacija
 • SAMIT O JAVNO-PRIVATNOM PARTNERSTVU: Primena francuskih iskustava u srpskim uslovima
 • GAS KAO GORIVO JE FUNKCIONALNO REŠENJE ZA ČISTIJI I JEFTINIJI TRANSPORT U EVROPI: Zeleno svetlo za „plavo gorivo“
 • Predstavljena studija „Društveno -ekonomski uticaj Koka -Kola sistema u Srbiji ”: Od Koka-Kole za srpski BDP 224 miliona evra
 • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Balans između privatnog i poslovnog života
 • POSLOVNA SAZNANJA: Kako se gubi poverenje
 • FILIP KOTLER I FERNANDO TRIAS DE BES: LATERALNI MARKETING (1) Kreiranje novog tržišta
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2014.
Podelite ovaj tekst: