Lokalno i globalno

Kreatorima globalizacije pripisuje se krilatica “Misli globalno, radi lokalno” i, kako je iskustvo pokazalo, mnogi koji su tako „mislili i radili“ dobro su prošli. U Srbiji se ova krilatica prilično teško primila, ali zato, svi koji su sa strane došli sa tom maksimom – profitirali su. U ovom broju Biznis magazina potvrda takve situacije izgleda ovako.

Piše: Radojka Nikolić

Lokalno – gotovo cela ova godina prošla je u upozorenjima Radovana Jelašića, guvernera NBS, o značaju monetarne i makroekonomske stabilnosti, toliko da je navukao na sebe gnev mnogih političara. U intervjuu za ovaj broj Biznisa guverner kaže da bi „svi želeli tržište, ali samo u onoj meri u kojoj to služi njihovim interesima, odnosno gde oni osećaju da je vreme da se nešto uradi. Rešenje ne treba tražiti na taj način. I meni se mnogo više sviđa da cena nafte ne bude 93 nego 50 dolara. Ali, ne samo ja, nego i mnogo moćniji od mene, tu ne možemo ništa. Tržište određuje cenu nafte.”

Globalno – „pogledom na geografsku kartu, videćete da preduzeća iz Grčke posluju širom Srbije. Ovde je uloženo više od 2,2 milijarde evra. Obezbeđujemo posao za više od 25.000 ljudi i poštujemo naše srpske partnere“, ocenio je Hristos Panagopulos, ambasador Grčke u Beogradu.

On ističe da je u Srbiji okruženje vrlo povoljno i investitori mogu da razviju odlične, uz to i prijateljske, poslovne odnose, a da će srpski investitori biti prodorniji na grčkom tržištu u budućnosti, naročito kada se Srbija nađe u Evropskoj uniji.

A kad je već reč o EU, u narednih sedam godina, kandidatima za to članstvo na raspolaganju je 11,4 milijarde evra. Srbija treba dobro da se organizuje da dobije bar deo tih sredstava, a ima velike šanse kao perspektivno područje – upozorava Damjan Struna iz slovenačke konsultantske kuće RR end Co. On podseća da je EU za Srbiju izdvojila bespovratnih 771 milion evra, za projekte razvoja i približavanja u naredne četiri godine, te da za taj novac mogu konkurisati organizacije i preduzeća. Pored toga, Srbija u programu za istraživanja i razvoj može konkurisati i za fond u kojem ima 50,5 milijardi evra, za različite sektore.

Globalno posmatrajući, strani investitori vide i da je proizvodnja bakra u Boru dobar biznis. „Mi moramo da podignemo nivo proizvodnje i profitabilnosti toliko da imamo obrt od milijardu dolara godišnje. I to je naš odgovor na sve negativne konotacije oko isplativosti proizvodnje u RTB Bor“, rekao je za Biznis magazin Džefri Kauli, direktor kompanije SMR, koja se prijavila za kupovinu RTB Bor.

Iz još jednog globalnog ugla – „Srbija je jedno od najinteresantnijih tržišta u Evropi, jer ima brz ekonomski razvoj. Zato je Assicurazioni Generali veoma zainteresovan da zauzme značajnu ulogu u ovom regionu. Da bismo postigli ovu poziciju, mislimo da je neophodno imati snažnu vezu sa lokalnim ekonomskim okruženjem. U skladu sa ovom strategijom, koja se može kratko opisati – Misli globalno, radi lokalno – kao najbolji se pokazao model ’joint venture’ sa učesnicima na lokalnom tržištu, koji već znaju specifičnost sektora i imaju snažne kontakte“, kaže Valter Trevisani, zamenik generalnog direktora Đenerali grupe.

I na kraju, kao primer za ugao – i lokalno i globalno – Darko Milačić, izvršni direktor za finansijske poslove MK grupe, podseća da „u svakoj industriji, a prevashodno u poljoprivredi, važi pravilo: razumeti biznis, znači razumeti svoju cenu koštanja. Kada imamo tako postavljen proceduralno-informaciono-organizacioni sistem, onda ne treba brinuti za uspeh na tržištu. Ali, na žalost, u Srbiji dugo tako nije rađeno.“

Vidimo da nije, a ne znamo da li će. Lokalno – počeo je predizborni populizam. Globalno – Srbija uvek ima neiskorišćene šanse.

 
Podelite ovaj tekst: