Mali saveti za organizaciju rada od kuće

Kako bi se sprečilo širenje virusa COVID-19, jedna od prvih mera  koju su usvojile najveće globalne korporacije bilo je donošenje odluke o radu iz kućnih kancelarija, naravno, u onim slučajevima gde je tako nešto moguće. Slična praksa se iz svetskih okvira prenela i kod nas. Dok je remote način rada na drugim meridijanima nešto učestaliji, mnogi od nas prvi put se susreću sa radom od kuće ovog obima. Zbog toga je veoma važno dobro se pripremiti i opremiti:

Pristup kompanijskom serveru uz Adata External Hard Drive

Komunikacija

Svakodnevni razgovori sada  se obavljaju putem mreže i neke od brojnih aplikacija. Odabir zavisi od veličine grupe. Manji timovi imaju na raspolaganju više opcija, uključujući i one aplikacije koje mnogi svakodnevno koriste, poput WhatsApp-a i Messenger-a. Za veće grupe mogu se koristiti Zoom ili Skype for Business, ali uz određene uslove. Prvi je u svojoj besplatnoj varijanti moguće koristiti 40 minuta, dok pristup drugom imaju samo oni sa Windows 365 Office-om.

Pristup podacima

Većina prezentacija, započetih dokumenata i tabelarnih pregleda u velikom broju slučajeva se nalazi na kompanijskom serveru, kome nemamo pristup kada radimo od kuće. Rešenje može biti spoljni hard disk, na koji ćemo staviti sve podatke koji nam mogu zatrebati. Pritom je važno odabrati brz i pouzdan uređaj, velikih kapaciteta.  Pojedini spoljni hard diskovi kreirani su tako da traju u svim uslovima, izdrže ogroman pritisak i potapanje u vodu. Ovo znači, da se uz modele poput ADATA HD830ADATA HD710M i ADATA HD770G nećete brinutu o nestajanju podataka.

Kućni kancelarijski prostor

Kako biste ostali fokusirani, savetuje se da jedan deo svoga stana pretvorite u radni kutak, mesto do koga neće dopreti druge kućne obaveze. Preporuka je da se na njemu ponašate baš kao u kancelariji: ne odlažete zadatke, ne čitate objave na društvenim mrežama (osim ako vam to nije u opisu posla), pa čak i da se u određenoj meri oblačite kao da zaista napuštate svoje prostorije.

Podelite ovaj tekst: