MANUEL ALEKSE, MASTERKARD: Korišćenje kartica u stalnom porastu

U Srbiji ćemo se fokusirati na lansiranje novih proizvoda. Izdaćemo studentsku platnu karticu za koju će biti vezane mnoge pogodnosti. Što se tiče „pej pas” platnih kartica, koje smo kod vas lansirali pre godinu dana, veoma smo zadovoljni kako je prošla „pilot” faza

Manuel Alekse

Srbija je regionalni lider u upotrebi platnih kartica, pa se stabilnim rastom u toj oblasti približava nivou razvijenih tržišta EU, ocenio je Manuel Alekse, potpredsednik kompanije Masterkard Evropa za tržišta visokog rasta, u susretu sa novinarima na već tradicionalnom godišnjem susretu u okviru Masterkard Akademije. Ove godine Masterkard Akademija održana je u Novom Sadu 3. oktobra, a teme su se odnosile na dalji razvoj Masterkard platnih kartica u Srbiji i svetu, zastupljenost e-trgovine, beskontaktna plaćanja i na inovacije u oblasti kartičarstva.

U razgovoru za Magazin Biznis Manuel Alekse kaže da se Srbija izdvaja od ostalih zemalja Balkana po zastupljenosti platnih kartica. To dokazuju i podaci Narodne banke Srbije prema kojima je krajem juna u Srbiji bilo oko 5,8 miliona platnih kartica, 2.679 bankomata i 60.607 trgovina koje imaju terminale za plaćanje karticama.

• Kako je globalna finansijska kriza uticala na poslovanje u oblasti kartičarstva?

– Poznato je da je bilo fluktuacija na tržištu, ali mi nismo imali velike padove. Uostalom, kartice su samo zamena za keš. Sve dok imate novca, pitanje je samo kako ćete ga koristiti – da li ćete plaćati karticom ili u „kešu”.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: