Маратонци “Јастрепца” стигли до Стразбура

Задовољење правде у разумном року пред Европским судом за људска права у Стразбуру тражи 710 бивших радника бившег грађевинског предузећа „Јастребац“. Међународни суд се огласио само три месеца по предаји тужбе

maratonciСтечајни поступак Грађевинског предузећа „Јастребац“ – Крушевац, некадашњег гиганта у области грађевинарства, веровали или не, ушао је у десету годину! За то време променило се више стечајних управника, који су на штрајкове бивших радника одговарали обећањем да ће бити ефикаснији. Међутим, време је потврдило ставове Већа Самосталног синдиката да толико дуг стечај само користи стечајним управницима и њиховим сарадницима. Како од обећања о окончању маратонског стечаја није било ништа, од 1.361 бившег радника 710 се одлучило да затражи правду пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

Заступник радника, адвокат Милорад Московљевић, каже да је у овом случају прекорачена свака разумна граница, па су радници одлучили да туже државу Србију. Суду у Стразбуру је требало непуна три месеца да се изјасни о поднетој тужби, коју је прихватио уз услов да не буде заједничка, већ да је сваки радник поднесе појединачно. Речено – учињено. Потраживања радника, збирно, износе око 300 милиона динара, а на тај износ се додаје и припадајућа камата.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: