MARJANA DAVIDOVIĆ: Rekordan rast zahvaljujući odgovornom i održivom poslovanju

Kompanija Nestlé je u južnoj Adrijatik regiji, u prvom kvartalu 2021. godine, zabeležila organski rast od 26,2 odsto.

Marjana Davidović

Marjana Davidović

– Najvažniji faktor rasta je upravo Nestlé asortiman koji odgovara promenama navika potrošača koje su se desile u pandemiji, a mi smo strategiju poslovanja odmah prilagodili novonastaloj situaciji, kaže Marjana Davidović, generalna direktorka Nestlé Adrijatik Južni region (Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija), odgovarajući na pitanje Magazina Biznis – zahvaljujući čemu je ostvaren taj rast:

– Sledeći to, renovirali smo brojne proizvode, a pokrenuli i potpuno nove segmente, kao što je recimo Starbucks kafa u kapsulama. Takođe, i novi kanali prodaje su dodatno doprineli da rastemo još više. Kada je u pitanju tržišni udeo proizvoda u Srbiji, Nestlé zauzima prvo mesto u kategorijama instant kafe sa 66,2 odsto tržišnog udela, prehrambenih proizvoda sa udelom od 32,8 odsto, kao i u žitaricama sa 20,8 odsto. Drugo mesto zauzima kada je u pitanju hrana za životinje sa 23,8 odsto, dok je u kategoriji konditorskih proizvoda na četvrtom mestu sa 8,1 odsto tržišnog udela.

• Nestlé fabrika u Surčinu je prva fabrika u Srbiji koja je postigla ambiciozni Zero Waste to Landfill cilj krajem 2019. godine. Šta to znači i koliko ste investirali da biste postigli taj cilj?

– Zero Waste to Landfill znači da ni jedan gram otpada iz fabrike ne završava na deponijama. Od 2011. uložili smo više od 16 miliona evra u opremu, kapacitete i razvoj proizvoda, zatim 1,2 miliona evra u najmodernije postrojenje za tretman otpadnih voda, kao i 120.000 evra u separator ulja i masti iz atmosferske vode.

Smanjenjem dimenzija ambalaža uštedeli smo 50 tona plastike u 2020. godini, što je rezultovalo smanjenjem štetnih emisija ugljen-dioksida za 56 tona. Globalni cilj kompanije je da do 2025. godine sva pakovanja budu 100 odsto reciklabilna, a lokalno smo već na 86 odsto. Ekološku svest širimo i među zaposlenima, pa tako u kancelarijama i fabrici ne koristimo plastiku za jednokratnu upotrebu, a razdvajanje otpada je već postalo rutina.

Nastavljamo da investiramo

– Fabrika u Surčinu ostaje naš glavni fokus u regionu. Nastavljamo sa proširenjem proizvodnih kapaciteta i radom na smanjivanju uticaja na životnu sredinu. U ovom trenutku 86 odsto proizvoda u našem portfoliju ima ambalažu koja se u potpunosti može reciklirati, a cilj nam je da do 2025. godine dostignemo 100 odsto. Ove godine smo već investirali u proširenje portfolija proizvoda – Thomy, C i Maggi, a planiramo još inovacija do kraja godine, kaže Marjana Davidović, odgovarajući na naše pitanje o investiranju u narednom periodu.

• Koliko je cirkularna ekonomija značajna za kompaniju Nestlé u celini? Kako primena izgleda u praksi, u Adrijatik regionu?

– Poslovanje po pravilima cirkularne ekonomije shvatamo kao obavezu. Zero Waste to Landfill cilj je pravi primer: od otpada kompozitne ambalaže naš operater pravi eko izolacione ploče, od otpada sirovina biljnog i životinjskog porekla nastaje biogorivo, dok se bioorganski otpad koristi za proizvodnju đubriva. Dodatni otpad izbegavamo tako što viškove hrane doniramo ugroženim grupama. U Surčinu koristimo 100 odsto zelenu energiju, čime smo eliminisali emisiju ugljendioksida. Takođe, smanjenjem visine kesica za supe za jedan centimetar, umanjili smo količinu otpada za više od 32 tone.

• Koje su najznačajnije pouke iz pandemije virusa Covid-19 i kako će ih Nestlé primenjivati?

– Kompanija Nestlé je pokazala otpornost i brzinu u reagovanju na novonastale uslove. Naš primarni cilj na početku pandemije bio je bezbednost zaposlenih, poslovnih partnera i zajednice u kojoj poslujemo, što je ostao i biće prioritet u budućnosti.

Pravovremenim reakcijama na više nivoa, u lancu snabdevanja, u distribuciji kao i kroz koordinaciju sa našim partnerima, uspeli smo da obezbedimo kontinuiranu proizvodnju i dopremanje naših proizvoda na rafove čak i u najtežim trenucima. Tim zaposlenih je odmah shvatio ozbiljnost situacije i brzo reagovao, i što je najvažnije – pokazao solidarnost koja je suštinski deo naše korporativne kulture.

Ono što smo naučili jeste i to koliko je značajna saradnja sa institucijama, kao i da zajednica ceni konstantno ulaganje i podršku velikih kompanija, a ne samo u vreme krize.

R. N.


U ovom broju još i …

  • ĐORĐE VUKSANOVIĆ, GLAVNI DIREKTOR ZA TRANSFORMACIJU, A1 SRBIJA I A1 SLOVENIJA: Operator sa znanjem, ekspertizom i resursima, od koga može da se očekuje više
  • JUŽNI REGION (SRBIJA, CRNA GORA, SEVERNA MAKEDONIJA): Rekordan rast zahvaljujući odgovornom i održivom poslovanju
  • SVI SU POČELI SA JAKOM IDEJOM ŠTA ŽELE: Lepota i izazovi stvaranja
  • IVAN ZELJKOVIĆ, EVANS MEDIA: Pokupite znanje, ima ga svuda!
  • KOMPANIJA SIEMENS USPOSTAVILA MODEL RADA OD KUĆE 2-3 PUTA NEDELJNO KAO TRAJNI MODEL POSLOVANJA: Digitalizacija je ubrzala poslovne cikluse i stvorila nove izazove
  • MENADŽERSKI VODIČ: Vreme seniora
  • POUZDANOST EKONOMSKIH PROGNOZA MANJA JE TOKOM KRIZNIH VREMENA, ALI I TOKOM NAGLIH OPORAVAKA: Zašto je Banca Intesa najbolji prognozer
  • TV SLIKE I PRILIKE: Čisti milioni
  • ODREĐEN ROK ZA DOSTAVU KONSOLIDOVANIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2020. GODINU: Pripremanje izveštaja do početka avgusta
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2021.
Podelite ovaj tekst: