Mastercard: Plaćanje otiskom prsta

Kompanija Mastercard predstavila je rezultate pilot projekta u vezi sa korišćenjem biometrijske kartice u saradnji sa UniCredit Bulbankom u Bugarskoj.

Ovo novo rešenje kombinuje čip tehnologiju sa autentifikacijom putem otiska prsta kako bi se na praktičan i siguran način potvrdio identitet korisnika kartice prilikom kupovine u radnjama.

Nakon što je ovo rešenje imalo premijeru u Južnoafričkoj Republici, Bugarska je prvo tržište u Evropi koje testira ovu naprednu tehnologiju. Na kraju probnog perioda, učesnici su podelili svoja iskustva o ovoj tehnologiji i utiscima u pogledu jednostavnosti korišćenja, pa tako 93% učesnika smatra da je biometrijska kartica praktičnija u poređenju sa ukucavanjem PIN koda prilikom transakcije, dok 95% učesnika smatra da su biometrijske kartice sigurnije od klasičnih čip kartica.

Prilikom kupovine i plaćanja u radnji biometrijska kartica funkcioniše kao bilo koja druga čip kartica. Korisnik kartice jednostavno ubacuje karticu u POS terminal, dok istovremeno stavlja prst na označeni senzor. Taj otisak prsta se upoređuje sa digitalnim zapisom otiska prsta korisnika koji je ranije upisan na kartici i, ukoliko se biometrijski podaci poklapaju, transakcija može biti potvrđena a da kartica i ne napusti ruke korisnika.

Podelite ovaj tekst: