U Srbiji preko interneta kupuje oko četiri miliona ljudi

U Srbiji je do sada oko četiri miliona potrošača kupovalo putem interneta, što predstavlja veliki potencijal za razvoj ovog vida kupovine. Stručnjaci navode da je odnos online i tradicionalne kupovine pola-pola, a da se do 2024. godine očekuje rast online kupaca veći od 20 odsto. Međutim, iako je u e-commerce poslovanju kvalitet usluge sve bolji i kupci jačaju poverenje u ovaj način kupovine, postoji još dosta prostora za dalji razvoj i rast, ocenjeno je na panelu koji je održan 30. maja u organizaciji kompanije Delez Srbija. Sagovornici Zorana Stanojevića bili su: Zorana Milidrag, predsednica E-commerce asocijacije, Milana Majkić, rukovodilac elektronske trgovine u kompaniji Delez Srbija i Ivan Minić, serijski preduzetnik i konsultant u oblasti elektronskog poslovanja.

U poslednje dve godine elektronska trgovina doživela je ekspanziju u Srbiji. Pandemija izazvana korona virusom doprinela je da se o e-commercu priča gotovo svakodnevno. Broj transakcija porastao je nekoliko stotina odsto, trgovci su s jedne strane beležili rast, dok su s druge strane postojali izazovi koje su prevazilazili u hodu. “To je dovelo do unapređenja usluge, kvalitetnijeg servisa, bolje isporuke i ponude, planiranja da i ovaj kanal prodaje može da se koristi podjednako. To su kupci prepoznali, počeli da stiču poverenje i da sve više dolaze, ali i da se vraćaju. Iz godine u godinu vidi se boljitak, ali je i dalje neophodna kontinuirana edukacija i kupaca i trgovaca, to je paralelni proces, kako bi kompletan digitalni eko sistem bio još bolji“, rekla je Zorana Milidrag, predsednica E-commerce asocijacije.

Najveći trgovinski lanac u Srbiji je lider u e-commercu u sektoru trgovine, a još od 2008. godine kupcima nudi mogućnost online nabavke namirnica iz supermarketa. Maxi online na modernoj platformi, izgledom i sadržajem prilagođenoj potrebama kupaca 21.veka, nudi širok krug opcija u ponudi prehrambenih i neprehrambenih artikala koji mogu da se nađu i na rafovima najbliže Maxi prodavnice u komšiluku. Veliku pogodnost predstavlja mogućnost izbora termina dostave koji kupcima najviše odgovara, a od pre mesec dana osim na teritoriji glavnog grada Maxi online dolazi i do domova Novosađana.

„U prethodnih 14 godina smo napredovali, te danas imamo potpuno razvijen sistem u okviru kojeg se kontinuirano ulaže u tehnologiju, procese i ljude. Sve je veći broj porudžbina koje kontinuirano beležimo iz meseca u mesec. Zato ćemo otvoriti veliki MAXI online sistem u narednih godinu dana“, istakla je Milana Majkić, rukovodilac elektronske trgovine u kompaniji Delez Srbija.

Podelite ovaj tekst: