Medicinska soba za osobe sa autizmom u Pirotu

Pirot je treći grad u Srbiji koji je dobio prostor gde će se osobe sa autizmom, uz pomoć edukatora i lekara prilagođavati uslovima lekarske ordinacije, zahvaljujući projektu Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom i kompanije Vip mobile. 

Medicinska soba

U Pirotu je otvorena medicinska soba za osobe sa autizmom, koja se nalazi u okviru Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Mladost“. Medicinska soba je na raspolaganju osobama sa autizmom i članovima njihovih porodica u cilju pružanja podrške u učenju određenih ponašanja prilikom odlazaka kod lekara.

U Ulici Koste Abraševića 40, soba je opremljena medicinskim instrumentima karakterističnim za ordinacije. Kako lekarski pregledi i intervencije predstavljaju izvor anksioznosti kod osoba sa autizmom, njima će se u medicinskoj sobi prilbližiti takve realne situacije u cilju smanjivanja stresa i uspešnog prevazilaženja situacija prilikom pregleda i intervencija. Korisnici će prisustvovati demonstracionim vežbama, i kroz edukativna štampana vizuelna uputstva sa simbolima i panoe upoznati sa pravilima ponašanja u lekarskoj ordinaciji.

„Izuzetno je zadovoljstvo što, posle Novog Sada i Kragujevca, i u Pirotu imamo prostor koji će biti prava podrška osobama sa autizmom. Iskustvo pokazuje da su porodice osoba sa autizmom prepoznale značaj ovih soba, zahvaljujući realnom ambijentu ordinacije i stručnosti edukatora. Pozivamo roditelje osoba sa autizmom u Pirotu i okolini da iskoriste ovaj prostor, koji je omogućen uz nesebičnu podršku kompanije Vip mobile i želju da odgovori na potrebe osoba sa autizmom u Srbiji“, izjavila je Sunčica Petrović, iz Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

U medicinskoj sobi će biti organizovane različite edukacije za medicinsko osoblje i studente medicine volontere.

 „Pirot danas postaje još jedan centar našeg projekta i cilja da ove sobe budu dostupne što većem broju porodica osoba sa autizmom. Pružanje podrške zajednici u osnovi je društvene odgovornosti, koja je izuzetno važna strana poslovanja naše kompanije. Projekat koji realizujemo sa Savezom je ne samo primer koji želimo da pružimo, već istinski korak ka unapređenju svakodnevice dela naše zajednice“, poručila je Ana Boroš Todić, vođa ovog projekta u kompaniji Vip mobile.

Posle pokretanja  digitalnog savetovališta  u aprilu, medicinske sobe su nastavak projekta koji je uz pomoć novogodišnje donacije kompanije Vip mobile realizovao Savez Autizam Srbija. Do kraja godine očekuju se otvaranja još dve sobe u Beogradu.

Podelite ovaj tekst: