Među pobednicima regionalnog takmičenja Zelene ideje Balkana 2020 projekat iz Srbije „CITY&ME“

Balkanska zelena fondacija (Balkan Green Foundation) proglasila je pobednike 9. regionalnog takmičenja Zelene ideje Balkana za 2020. godinu. Od ukupno 21 učesnika iz 7 zemalja koji su u toku 3. i 4. septembra na online događaju predstavili svoje zelene i inovativne preduzetničke ideje, 7. septembra je izabrano petoro najboljih, po mišljenju nezavisnog stručnog žirija

Projekt City&Me iz Srbije nagrađen sa 10.000 dolara

U kategoriji „Koncept zelene ideje“ pobedu su odneli projekti „Zeleni školski dani“, iz Grčke i „Rinora Handmade“, iz Albanije, koji su nagrađeni sa po 5.000 dolara, dok su u kategoriji „Razvijena zelena ideja“, sa po 10.000 dolara nagradom ovenčani projekti „City&Me“ (Grad i ja) iz Srbije, „Čišćenje Mediterana“ iz Grčke, kao i „Pametni aditiv“ iz Severne Makedonije.

Usled ograničenja kretanja uzrokovanog širenjem virusa COVID-19, ovogodišnje regionalno takmičenje je, umesto u Beogradu, održano na online platformi. Srbiju su predstavljala čak tri pobednika nacionalog Foruma za zelene ideje, koji je u organizaciji Trag fondacije takođe upriličen online, 18. juna 2020. godine. U pitanju su „Mirišljave zvezdice“ Centra Zvezda iz Beograda, „City&Me“ (Grad i ja) Just Start DOO iz Niša, kao i projekat „Ciklo-garaža“ Planinskog biciklističkog društva BiciKLO iz Loznice. Osim predstavnika iz Srbije, u regionalnom takmičenju su učestvovala i po tri predstavnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kosova i Severne Makedonije.

„Veoma smo ponosni na činjenicu da je i ove godine inicijativa iz Srbije prepoznata kao jedna od tri najbolje preduzetničke ideje na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana, u kojem Trag fondacija uspešno učestvuje još od 2012. godine. Kroz Forum za zelene ideje i godišnju dodelu nagrada na nacionalnom nivou, Trag fondacija kontinuirano pruža podršku inovativnim idejama u oblasti solidarne ekonomije koje primenjuju tehnologije i znanja poslovnog sektora za zajedničko rešavanje društvenih problema u Srbiji, a među pobednicima nacionalnog takmičenja, nalazi se i njih ukupno 7 koji su nagrađeni i regionalnom nagradom“, izjavila je Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije.

Aplikacija City&Me

Ovogodišnji pobednički projekat iz Srbije podstiče „zelene” aktivnosti građana, koje potom nagrađuje kartama za pozorište, besplatnim parkingom, umanjenjenjem troškova za komunalne usluge grada i sličnim. Objedinjujući različite aktivnosti na jednom mestu i uključujući brojne lokalne aktere, cilj „City&Me“ (Grad i ja) platforme jeste da omogući jasnu komunikaciju između grada i građana, podstakne aktivizam i delovanje građana u oblasti reciklaže.

„Drago mi je što konačno vidimo da kraj projekta znači uspešan početak njegove primene i da će „City&Me“ aplikacija biti dostupna za sve korisnike. Dosta smo naučili u celom procesu pripreme za nacionalno i regionalno takmičenje, a posebno nam je značajna podrška koju smo dobili od Trag fondacije, kao i to što smo uvideli da je naša ideja primenjiva na ceo Balkan.“, izjavio je Branko Krsmanović, idejni tvorac projekta „City&Me“ (Grad i ja) nakon proglašenja pobednika takmičenja.

Zelene ideje Balkana (Balkan Green Ideas) je program koji Balkanska zelena fondacija sprovodi u saradnji sa nacionalnim fondacijama iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kosova i Severne Makedonije, uz podršku Fonda braće Rokfeler. Ova inicijativa skoro deceniju podržava razvoj uspešnih poslovnih ideja u regionu Zapadnog Balkana i Grčke, istovremeno istražujući ulogu filantropije u revitalizovanju lokalnih zajednica.

Više o takmičenju i o pobedničkom projektu iz Srbije na www.balkangreenideas.org

Podelite ovaj tekst: