Memorandum o saradnji Unikredit Banke i Ministarstva zaštite životne sredine

Više od 13 miliona dinara za projekte unapređenja zaštićenih područja i očuvanja bio-diverziteta na teritoriji Republike Srbije.

Povodom proslave svog jubileja, 20 godina uspešnog poslovanja u Srbiji, UniCredit Banka je tokom novembra i decembra ove godine u okviru kampanje 20 godina se zajedno trudimo da pokrećemo dobre stvari od svakog realizovanog keš kredita i kredita za obrtna sredstva u vrednosti većoj od 200.000 dinara, izdvajala 2.000 dinara. Tokom dva meseca trajanja kampanje ukupno je prikupljeno više od 13 miliona dinara, a koji će tokom naredne godine biti uloženi u projekte unapređenja zaštićenih područja i očuvanja bio- diverziteta na teritoriji Republike Srbije.

„Očuvanje prirode i prirodnih dobara za nas je od neprocenjivog značaja. Ministarstvo koje vodim, svake godine ulaže značajna sredstva iz budžeta kako bi se unapredili uslovi u zaštićenim područjima, očuvala prirodna staništa, kao i flora i fauna. U tom poslu nam znači i podrška privatnog sektora i svaka inicijativa koja je usmerena na ovaj društveno odgovorni cilj. Želim da zahvalim rukovodstvu UniCredit Banke što su prepoznali značaj očuvanja prirode i što su izdvojili 13 miliona dinara, koje će u narednoj godini uložiti u 11 zaštićenih područja u Srbiji“, izjavila je Irena Vujović, Ministarka za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije.

Sredstva će biti uložena tokom 2022. godine, a projekat podrazumeva podršku unapređenju očuvanja flore i faune, prirodnih staništa životinjskih vrsta, ali i poboljšanja turističkih kapaciteta i popularizacije zaštićenih područja. Među područjima koja će biti podržana su: nacionalni parkovi Kopaonik, Đerdap i Fruška Gora, specijalni rezervat prirode Peštersko polje, spomenici prirode Slapovi Sopotnice, Lisine, Resavska pećina, Zvezdarska šuma, Bajfordova šuma i specijalni rezervati prirode Carska bara i Karađorđevo.

„Održivi razvoj, energetska tranzicija i zeleno finansiranje već godinama su u samom fokusu poslovanja UniCredit Banke. Upravo zbog toga smo želeli da proslavu prvih 20 godina naše Banke u Srbiji posvetimo ovoj temi, ali i da zajedno sa našim klijentima budemo pozitivan primer i ukažemo na značaj očuvanja životne sredine i prirodnih resursa naše zemlje.

Ponosan sam što je za samo dva meseca prikupljeno više od 13 miliona dinara koji će do kraja 2022. godine biti uloženi upravo u one programe kojima je podrška najpotrebnija.

Uspeh ove kampanje je ujedno i najbolja potvrda da se dobri projekti i humane ideje uvek prepoznaju. Zahvalni smo Ministarstvu zaštite životne sredine, što je prepoznalo našu iskrenu posvećenost ovoj temi i što će nam tokom sledeće godine biti partner u realizaciji i nastavku ove inicijative“, rekao je Nikola Vuletić, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Banke u Srbiji.

UniCredit Banka Srbija deo je UniCredit Grupe, uspešne panevropske bankarske grupe i na

tržištu Srbije prisutna je od 2001. godine. Tokom dvadeset godina svog uspešnog poslovanja u Srbiji, UniCredit Banka finansirala je brojne projekte zelene ekonomije I realizovala veliki broj društveno odgovornih aktivnosti, a poslednjih godina, lider je u oblasti finansiranja vetroparkova i učestvovala je u finansiranju pet od devet vetroparkova u našoj zemlji.

Podelite ovaj tekst: