Mentalitet

Problemi i izazovi su stalni. Jedan moj prijatelj kaže: “Kad se čovek vine u stratosferu, prvo što strada je mozak, jer nema kiseonika”. Čini mi se da je to izazov za mnoge naše menadžere – kako ostati normalan. To je naravno i svetski izazov.

Piše: Radojka Nikolić

Prethodne rečenice izgovorio je Zvezdan Horvat, direktor ASEE – filijale Adižesovog instituta u Novom Sadu, u intervjuu za ovaj dvobroj Magazina Biznis. Dakle, svaki dan smo sa istim problemima – moramo da se menjamo, da pritom „ostanemo normalni” i da uz sve to uskladimo i naš mentalitet. I našu “situaciju” za koju najčešće tvrdimo da je specifična.

Kako sagovornici Magazina Biznis vide Srbiju, srpski mentalitet i našu „situaciju”?

„Naši menadžeri sve više komuniciraju sa svetom, što jedno vreme nisu. Znam ljude koji i ne znaju jezik, ali posluju naveliko sa svetom. Mislim da je značajna promena stava prema obuci i korišćenju znanja. Imamo preduzetnički duh i energiju, a manje tehnološkog i menadžerskog znanja”, kaže Zvezdan Horvat.

Nebojša Divljan, generalni direktor Delta Đenerali Osiguranja, podseća da je kandidatura, a kasnije i članstvo Srbije u EU, naš put za razvoj, ali samo na srednji rok. „Mene ipak interesuje nešto drugo. Da li se naše ambicije završavaju time? Prvih nekoliko milijardi evra koje dobijemo, za nas će biti veliki kao kuća, zbog niske polazne osnove, ali postavlja se pitanje gde ćemo se mi dugoročno pozicionirati u toj konkurenciji? Gde će biti naše mesto? A bićemo tamo gde su naše realne ljudske sposobnosti. Više nema klasičnih komparativnih prednosti nacionalnih ekonomija. Svi se nadmeću sa manje-više samo jednim oružjem – svojim ljudskim potencijalima“, kaže Divljan.

On podseća da kod manjeg broja naših ljudi postoji izrazito liderstvo. Kada imamo sportistu od 20 godina, koji govori pet jezika, i koji usred Njujorka dominira najprobirljivijim milionskim auditorijumom (Novak Đoković), onda se ne može sporiti sposobnost naših ljudi. I upravo zato moramo ozbiljno da se menjamo, kaže Divljan.

Opširnije u štampanom izdanju 

Podelite ovaj tekst: