Mikser Festival: MIKROKOSMOS poziva mlade dizajnere

Beograd, Srbija – 16. Mart, 2024. – Mikser Festival, vodeći festival kreativnosti na Balkanu, sa zadovoljstvom objavljuje novo izdanje međunarodnog konkursa za talente u dizajnu – Ghost Project, čiji će pobednici predstaviti svoje radove na Mikser festivalu u Beogradu, od 23. do 25. maja 2024. godine na donjem Dorćolu. Ovodišnja tema, MIKROKOSMOS, poziva mlade dizajnere širom sveta da do 15. aprila prijave inovativne projekte koji nude rešenja za velike probleme kroz naizgled male, ali značajne mikro-intervencije, saopštili su organizatori.

Kao deo izdanja Mikser festivala 2024 koje istražuje moć „Mikro-taktike“, tema „Mikrokosmos“ sugeriše da mali gest može da pokrene lanac događaja koji dovode do značajnih promena. Bilo da se radi o gradskom mobilijaru, dizajnu proizvoda i usluga ili angažovanju zajednice, dizajneri imaju potencijal da stvore domino efekat talasanja sa dalekosežnim implikacijama, jedan po jedan dobro promišljen izbor dizajna. Od elemenata urbanog pejzaža do objekata koje koristimo u svakodnevnom životu, postoji obilje neiskorišćenog potencijala koji čeka da bude aktiviran kroz pametna i duhovita mikro- poboljšanja koja se čine skromnih razmera, ali sa velikim potencijalom za značajan uticaj na održivost, inkluzivnost, zdravlje i blagostanje korisnika.

Ugledni žiri, koji čine Richard van der Laken (osnivač Vhat Design Can Do), alumni Ghost Projects Vasso Asfi & Loukas Angelou (osnivači StudioLav), kao i balkanski „gurui“ dizajna: Nikola Radeljković (suosnivač Numen / ForUse), profesorka Jelena Matić sa Šumarskog fakulteta u Beogradu i pokretačica Ghost Project-a Maja Lalić će ocenjivati prijave na osnovu njihovog potencijala da industriji ponude drugačiji pristup materijalima I proizvodnji, poboljšaju živote i bave se društvenim ili ekološkim pitanjima kroz inovativne mikro-taktike. Dizajneri bi trebalo da pokažu svoju sposobnost da kreiraju smislena rešenja kroz stratešku upotrebu mikro taktika, bilo da se radi o neočekivanoj primeni materijala, nekonvencionalnom rasporedu poznatih elemenata koji omogućava višestruku upotrebu korisnika, svežem pristupu tradicionalnim tehnikama, suptilnoj strateškoj upotrebi boja, ili skriveni detalji koji podižu korisničko iskustvo, posebno za one grupe koje čije potrebe nisu dovoljno zastupljene (žene, stariji, osobe sa invaliditetom, deca, tinejdžeri, neprivilegovani itd.)

Pobednici konkursa učestvovaće na izložbi Ghost Project i raznovrsnim edukativnim programima tokom Mikser festivala koji se održava na donjem Dorćolu u Beogradu, od 23. do 25. maja 2024. godine.

Konkurs je otvoren za sve osobe do 35 godina starosti, iz celog sveta. Kandidati mogu biti pojedinci ili grupe autora. Svaki autor/grupa autora može prijaviti više od jednog rada, svaki u posebnoj aplikaciji. Projekti se dostavljaju elektronski do 15. aprila 2024, na ovom linku:  www.mikser.rs/ghostproject2024 . Žiri će proglasiti pobednike 25. aprila 2024. na mikser.rs.

Link konkursa: https:// mikser.rs/ghostproject2024

Formular za prijavu: https://ghost.mikser.rs/ ghostproject2024/form

Podelite ovaj tekst: