MILAN GRUJIĆ: Elektromobilnost je i sadašnjost i budućnost

Određeni proizvodi koji se proizvode kod nas u Pančevu – isključivo se proizvode ovde i to za kupce na globalnom nivou. Dominantna proizvodnja ZF-a u Srbiji su elektromotori i elektropogoni poslednje generacije za električna i hibridna vozila. Što se tiče kapaciteta elektromobilnosti, u Pančevu zatvaramo kompletan krug proizvodno-razvojnog procesa

Milan Grujić

Milan Grujić

Pandemija je određene procese u okviru ZF-a ubrzala i potvrdila naš strateški pravac razvoja i dugoročnu viziju “Next Generation Mobility”. Mi smo samo ubrzali proces transformacije kompanije, rad na novim proizvodima i osvajanju najnovijih tehnologija, uz orijentaciju ka smanjenju emisije izduvnih gasova, to jest, smanjenje emisije CO2, na putu ka novoj generaciji mobilnosti.

Ovako je Milan Grujić, direktor nemačke kompanije ZF Serbia, odgovorio na pitanje Magazina Biznis o tome da li je pandemija usporila neke poslovne procese u ovoj kompaniji koja od pre tri godine posluje u Srbiji i proizvodi električne motore za vozila. ZF je najveća nemačka grinfild investicija u Srbiji, dok se značajan deo proizvodnje, još od devedesetih godina, nalazi u Kini, pa zato i pitamo – da li su poremećeni lanci snabdevanja uticali na poslovanje ZF u Pančevu?

– U ovim specifičnim i već duže prisutnim okolnostima, lanci snabdevanja su poremećeni i definitivno utiču na proizvodnju, i to ne samo našu već i proizvođača vozila, naših kupaca. U tom smislu, rad kompanija na pozicioniranju dobavljača u blizini proizvođača nisu novina i na tome se već duže vreme radi. Ali, samom činjenicom i trajanjem poremećaja tokova i transporta robe, ta strategija je opravdano dobila na značaju. Tako je i pozicioniranje ZFa, iako i ranije planirano po principu širenja proizvodnih kapaciteta u odnosu na blizinu proizvodnih kapaciteta svojih kupaca, sada dodatno intenzivirano.

Definitivno, proizvodni kapaciteti u Kini zadovoljavaju potrebe kineskog tržišta, dok su proizvodni kapaciteti u Americi i u Evropi pozicionirani tako da zadovoljavaju potrebe kupaca na tim kontinentima.

• Šta se proizvodi u Pančevu od asortimana ZF i kuda odlaze ti proizvodi? Da li je reč o proizvodima “starije generacije” ili o proizvodima najviših tehnoloških rešenja?

– U Pančevu se proizvode mikroprekidači koji imaju svoju primenu u robi široke potrošnje, a sem toga proizvode se elektropogoni i elektromotori za električna i hibridna vozila, kao i komande za odabir režima rada elektrovozila. Proizvodi koji nastaju u Pančevu su jednim delom starije generacije, to su mikroprekidači, ali što se tiče proizvoda za električna i hibridna vozila, to su proizvodi najnovije generacije, koji se ugrađuju u trenutno aktuelna vozila.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • Od Rimskog prava do danas najisplativije je ulaganje u nekretnine
 • POČINJE PRIMENA IZMENA ZAKONA USVOJENIH U PROŠLE DVE GODINE: Koje su računovodstvene i poreske izmene u 2022.
 • NOVI TRENDOVI RAZVOJA LIZINGA: Lizing u doba korone
 • IVAN STOJANOVIĆ, DIREKTOR MARKETINGA I PRODAJE ZA POSLOVNE KORISNIKE U TELENORU: Nudimo „ključ u ruke“ za prelazak na novi model fiskalizacije
 • MILENKO JANKOVIĆ, DIREKTOR MOL SRBIJA: Pripremili smo se za primenu regulative o biogorivima
 • LJUBIŠA VELJKOVIĆ, PREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA MILENIJUM OSIGURANJA: Regionalni razvoj je strateška orijentacija naše grupe
 • ŽIVKO MUKAETOV, GENERALNI DIREKTOR I PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA KOMPANIJE ALKALOID: Nastavićemo sa ulaganjem u ljude, nove tehnologije, istraživanje i razvoj
 • SVETOSLAV ATANASOV, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA: Svoju odgovornost dokazujemo konkretnim aktivnostima
 • JAN–VILEM DOKHEJR, GENERALNI DIREKTOR KOMPANIJE DELEZ SRBIJA: Povećavamo ulaganja u prodavnice, ljude i usluge
 • HENKELOVA FABRIKA U KRUŠEVCU JEDNA OD NAJSAVREMENIJIH: Primenili smo principe Četvrte industrijske revolucije
 • TRŽIŠTE NAFTE I DALJE IZLOŽENO POTRESIMA: Novi soj – nova nestabilnost
 • TV SLIKE I PRILIKE: Srpski praznični jelovnik
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2022.
Podelite ovaj tekst: