MILANKA VUČIĆ: Za izvoz pripremite bolje i sebe i proizvod

Srpske kompanije imaju velike mogućnosti za saradnju i izvoz robe na nemačko tržište koje je, sa oko 82 miliona stanovnika, najveće nacionalno tržište u okviru EU

Milanka Vučić

Nije dovoljno samo da odlučite da učestvujete na nekom sajmu u Nemačkoj. Treba da se pripremite, da proučite ko izlaže na tom sajmu, šta sve postoji, koja su najsrodnija preduzeća koja izlažu, kakvi su proizvodi, koliko koštaju, gde ste vi u odnosu na taj proizvod… Na žalost, mi u Srbiji veoma malo radimo na svojoj konkurentnosti što se vidi i po rezultatima koje postižemo. U prošloj godini smo imali oko 2,5 milijardi evra robne razmene sa Nemačkom, pri čemu je naš izvoz bio oko 900 miliona evra, dok smo iz Nemačke uvezli robu za 1,6 miliona evra. Zato bi trebalo ići ka izjednačavanju te robne razmene. Iz Srbije u Nemačku mahom idu sirovina ili poluproizvodi, a veoma retko gotovi proizvodi. Zato je izgradnja naše konkurentnosti veoma važna. Dobro je što sa zemljama CEFTA imamo pozitivan bilans u robnoj razmeni, ali to nije dovoljno.

Prethodno upozorenje upućuje Milanka Vučić, direktorka Predstavništva Privredne komore Srbije u Nemačkoj, u Frankfurtu na Majni. U razgovoru za Magazin Biznis koji smo vodili u Beogradu početkom juna, saznali smo niz detalja „iz prve ruke“ o saradnji srpskih i nemačkih preduzeća, uz naglasak na činjenicu da srpske kompanije do sada nisu iskoristile sve mogućnosti za saradnju i izvoz robe na najveće nacionalno tržište u okviru EU.

• Kada je reč o susretima privrednika i predstavljanju kompanija, stiče se utisak da su srpske firme stalno prisutne upravo na sajmovima u Nemačkoj?

– Nemačka je zemlja koja neguje internacionalne, specifične sajmove. Njih ima mnogo: od Minhena, preko Diseldorfa do Hanovera. Gotovo svakog meseca ima neki zanimljiv i veoma koristan sajam za naše privrednike. Oni bi trebalo da se, za početak, pojavljuju kao posetioci a idealno je da se pojave i sa svojim ili sa nacionalnim štandom. Sajam je mesto da se upoznate sa konkurencijom i da vidite gde je mesto vašeg proizvoda, a tek onda dolazi razmišljanje o sklapanju ugovora koje je dugoročan posao i retko se dogodi da do toga dođe posle samo jednog nastupa na sajmu. Čak i nemački partneri više cene firme koje su se više puta pojavile na sajmu.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: