MK Fintel Wind počeo izgradnju trećeg vetroparka

Zahvaljujući kompaniji MK Fintel Wind, 14. juna su počeli radovi na izgradnji “Košave”, trećeg vetroparka koji najveća investicija do sada u oblasti obnovljivih izvora energije.

Aleksandar Antić i Tiziano Giovannetti

Pored prva dva vetroparka “Kula”, u blizini Kule i vetroparka “La Piccolina” u blizini Vršca, koje je MK Fintel Wind otvorio, prvu fazu izgradnje trećeg vetroparka činiće postrojenje od 20 vetrogeneratora koji će proizvoditi električnu energiju za 40.000 domaćinstava. MK Fintel Wind će u izgradnju ovih 20 vetrogeneratora uložiti 124 miliona evra čiji završetak će biti do kraja 2018. godine. Svečanom obeležavanju početka radova na izgradnji “Košave” prisustvovali su Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, Tiziano Giovannetti, izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind, investitori i brojne zvanice.

„Nakon otvaranja prva dva vetroparka u Srbiji, još više smo posvećeni daljim investicijama i ulaganjima u obnovljive izvore energije u Srbiji u nameri da se potencijal koji ova zemlja ima što više iskoristi. Uz stručnost i iskustvo lokalnih firmi i domaćih radnika koje angažujemo, očekujem da radove obavimo u predviđenom roku. Nakon izgradnje prvih 20 turbina, u planu je druga faza u kojoj ćemo izgraditi dodatnih 19 turbina, čija će vrednost biti preko 100 miliona evra.“, izjavio je Tiziano Giovannetti, izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind.

Aleksandar Antić istakao je značaj početka gradnje trećeg vetroparka u Srbiji za domaći energetski sistem: “Istina je da je MK Fintel Wind imao pionirske korake u razvoju energije proizvedene iz vetra i to je izuzetno značajno za naš koncept razvoja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. U prethodnom periodu smo napravili jako važne korake kako bi obezbedili uslove da bi ovakvi projekti mogli da se razvijaju. U Srbiji je u proteklih nekoliko godina izgrađeno, i na je mreži više od 80MW iz obnovljivih izvora energije. Mahom su to mini hidroelektrane, ali i prva dva vetroparka, solarne elektrane i postrojenja na biomasu, a u različitoj fazi realizacije imamo više od 500MW iz obnovljivih, 483MW iz energije vetra, i jedan od njih je i ovaj projekat koji je najveći projekat koji ulazi u fazu građevinskih radova”, rekao je Aleksandar Antić.

AIK banka je finansijski podržala realizaciju projekta “Košava”, a na svečanom obeležavanju početka radova na postrojenju Jelena Galić, predsednik Izvršnog odbora AIK banke je rekla: “Košava” će biti proizvodni objekat značajne snage, koji će doprineti razvoju elektroenergetskog sistema Srbije i povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. AIK banka, finansiranjem ovakvih projekata nastavlja tradiciju podrške razvoja realnog sektora privrede usmerenog na jačanje konkurentosti, obezbeđenje održivog razvoja i povećanje izvoza“, rekla je Jelena Galić.

Prvih 20 vetrogeneratora koji će biti u sastavu vetroparka “Košava” imaće snagu 69 mw. Nakon prve faze izgradnje vetroparka “Košava”, u planu je druga faza gradnje koja će imati 19 vetrogeneratora i u čiju izgradnju će biti uloženo više od 100 miliona evra. Pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, kompanija MK Fintel Wind ima u planu investicije u vetroenergiju u Srbiji i regionu.

Podelite ovaj tekst: