MOL Grupa pomaže u borbi protiv korona virusa: prenamenjeni fabrički pogoni kako bi se proizvodila tekućina za dezinfekciju

Stižu preko potrebni dezificijensi za radnike MOL stanicama

MOL Grupa započela je novu proizvodnju dezinfekcijskih tekućina za ruke i površine kako bi se nadomestio nedostatak tih preko potrebnih sredstava za zaštitu od korona virusa.

Dnevna proizvodnja u Mađarskoj 50.000 litara, a toliko će se proizvesti i u fabričkim pogonima INA-e u Hrvatskoj. Proizvodnja je također pokrenuta i u Slovačkoj gde će se proizvoditi 6-8.000 litara proizvoda dnevno.

Manjak tih proizvoda prisutan je na cijelom području delovanja MOL Grupe. Proizvođač maziva i član grupe MOL Lub prenamenio je proizvodnju linije za pranje vetrobranskog stakla u tvornici Almasfuzito u samo sedam dana. Pogon radi 24 sata, svih sedam dana u sedmici u tri smene, proizvodeći dnevnu zapreminu od 50.000 litara jako traženih sredstva – čime MOL doprinosi poboljšanju naporima u borbi protiv posljedica uzrokovanih korona virusom.

Hemijske formule za dva nova proizvoda stvorene su na temelju preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO), te su testirani i odobreni u rekordnom vremenu od strane Nacionalnog instituta za farmaciju i prehranu u Mađarskoj, a s obzirom na situaciju sa širenjem opasne zaraze COVID-19. Etanol za proizvodnju sredstva za dezinfekciju ruku pribavlja se u Mađarskoj.

MOL Lub već je isporučio prve proizvedene količine državnim institucijama koje igraju ključnu ulogu u borbi protiv korona virusa, bolnicama i komunalnim preduzećima, prema uputama Operativne skupine koju je osnovala mađarska vlada. Proizvodnja i otprema planirana je da se radi kontinuirano.

MOL koristi svoje nove proizvode i za zaštitu vlastitih radnika od korona virusa u rafinerijama, proizvodnim pogonima i benzinskim stanicama, da bi se osigurala prikladna zaštita radnika na opskrbi energijom.

MOL Lub također radi na tome da ove proizvode što prije ponudi na maloprodajnim mestima kako bi se olakšao trenutni nedostatak dezinfekcijskih sredstava.

MOL Hygi je zasad dostupan u 2-litarskim plastičnim bocama za recikliranje, ali od sledećeg meseca isporučivati će se i u manjim dimenzijama u Mađarskoj.

MOL Grupa također je započela proizvodnju sredstava za dezinfekciju i u Slovačkoj i Hrvatskoj. U Hrvatskoj proizvodnju nosi INA, hrvatska članica koncerna, a u Slovačkoj VURUP, također članica MOL Grupe.

INA-in Dezinol koji su razvili stručnjaci INA Maziva nedavno je dobio odobrenje Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Sredstvo za čišćenje površine također se koristi u vlastitim pogonima tvrtke za zaštitu zaposlenika, a javnosti će biti dostupan u 0,6-litarskim bocama na INA prodajnim mestima u Hrvatskoj već krajem ove sedmice.

MOL Grupa daje svoj doprinos borbi protiv novog korona virusa

“U cijelom svetu imamo manjak dezinficijensa. Radi se o jednom od ključnih oruđa za zaštitu od korona virusa. U svetlu pogoršane pandemijske situacije, u koordinaciji s mađarskom vladom, odlučili smo pokrenuti proizvodnu liniju na jednom od naših postrojenja u službi pružanja zaštite od virusa. Izvanredne okolnosti zahtevaju izvanredna rešenja. Prenamenili smo fabričku proizvodnju, pribavili potrebna odobrenja i optimizirali proizvodne procese u samo dve sedmice, radi se o rekordnom vremenu. Iskreno se nadamo da će sredstva za dezinfekciju ruku proizvedena u pogonu Almasfuzito dati značajan obol u borbi protiv ovog virusa. Zahvaljujem kolegama iz MOL Lub-a na izuzetnim naporima. Imamo odgovornost osigurati kontinuitet proizvodnje energije, rafiniranja i isporuke energije te trgovine pod svaku cenu – čak i u najtežim vremenima i uz velike žrtve. Ali takvoj žrtvi MOL će se uvek izložiti”, rekao je predsednik Uprave MOL Grupe Zsolt Hernádi.

Podelite ovaj tekst: