Može li Afrika da postane nepresušni izvor premije

Svetski (re)osiguravači povećavaju investicije u afričkim zemljama, smatrajući ih tržištima sa velikim potencijalom. Učešće osiguranja u BDP-u ne prelazi jedan odsto, ali brza urbanizacija, rast srednje klase i zaposlenosti, bolji internet i tehnološki razvoj utiču na rast osiguranja. Najdinamičniji rast beleži zdravstveno osiguranje

I ako šest od deset najbrže rastućih ekonomija sveta dolazi iz Afrike, zastupljenost osiguranja na ovom kontinentu je veoma mala, u proseku jedan odsto BDP-a, podatak je najvećeg svetskog reosiguravača Swiss Re. Činjenica da broj stanovnika konstantno raste, te da je demografija veoma povoljna za razvoj mnogih biznisa, jer dobar deo stanovništva čine obrazovani mladi ljudi, opredelila je i svetske (re)osiguravače da intenziviraju poslovanje na ovom kontinentu. Neki od velikih svetskih igrača koji rade u Africi su Swiss Re, Munich Re, Hannover Re, francuska AXA, nemački Allianz, američki AIG, Liberty Group… Osim toga, brza urbanizacija, rast srednje klase i zaposlenosti, sa sve boljim internetom i tehnološkim razvojem, neki su od faktora koji utiču i na rast tržišta osiguranja, posebno zdravstvenog, ali i drugih vrsta.

Samo jedan odsto svetske premije

Premija osiguranja je u prošloj godini dostigla 68 milijardi dolara što je svega jedan odsto ukupne svetske premije, pokazuju podaci portala Atlas-mag.net koji prati tržište osiguranja i reosiguranja u svetu. Najrazvijenije tržište je Južnoafrička Republika u kojoj se generiše skoro 70 odsto premije, odnosno 47 milijardi dolara. Dominacija ove zemlje se, međutim, smanjuje na račun rasta drugih zemalja, poput Maroka koji zauzima drugo mesto po veličini sa premijom od 4,6 milijardi dolara, ili Kenije sa 2,3 milijarde dolara. Zanimljiva tržišta za osiguravače su i Nigerija, Egipat, Gana i Etiopija, ali je nedaća što je poslednje zatvoreno za strane investicije. Veliki osiguravači poput Allianz-a kažu da je zapravo pitanje vremena kada će se i ono otvoriti, što mnogi čekaju u „niskom startu“.

Domaća reosiguravajuća kompanija, Dunav Re, u poslednjih nekoliko godina je proširila svoje poslovanje i u afričke zemlje. Saradnju su, kako kaže Zorana Pejčić, predsednica Izvršnog odbora Dunav Re, ostvarili sa partnerima u Maroku i Alžiru, a ove godine se dalje proširuju i na ostale delove.

„Premija koju Dunav Re ostvaruje sa ovog kontinenta je u 2019. godini iznosila 2,24 odsto. Međutim, zbog tamošnje ekonomske i političke situacije i svakako zbog specifičnih rizika koji se reosiguravaju, za sada Dunav Re ne planira značajno povećanje saradnje i rast”, kaže Pejčićeva.

Izvor: The Independent Uganda

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U KALEIDOSKOPU – EKONOMIJA & BIZNIS
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • KOLIKO JE PANDEMIJA UTICALA NA PROCESE AKVIZICIJA U SRBIJI: Kupovina i prodaja kompanija nakon korone
  • BIZNIS DODATAK: HR U SRBIJI
  • MENADŽERSKI VODIČ: Tračevi opstaju, manje kancelarijskih romansi
  • POSLE TRI MILIONA TURISTA 2019., SALCBURG SADA POLUPRAZAN: Mocartov grad bez Japanaca i Kineza
  • TV SLIKE I PRILIKE: Najskuplje plaćena pesma
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2020.
Podelite ovaj tekst: