Nagrađene inovativne ideje za klimatski otpornije lokalne zajednice

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine i Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji dodelili su nagrade najinovativnijim projektnim idejama za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, pristiglim na javni poziv u okviru Izazova za inovativna rešenja, koji je prvi put organizovan u Srbiji u oblasti klimatskih promena. Nagrade su dodeljene u okviru projekta Lokalni razvoj otporan na klimatske promene.

Dobitnici nagrada za najinovatnivnije projekte

Na poziv za održiva rešenja za klimatski pametne zajednice stiglo je je 111 prijava, fizičkih lica, organizacija civilnog društva, jedinica lokalne samouprave, naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija, privrednih društava i javno-komunalnih preduzeća. Odabrano je 25 najinovativnijih ideja i timova, koji će dobiti finansijsku i stručnu podršku, a još devet izabranih moći će da koristi podršku Klimatskog inkubatora, ustanovljenog u okviru projekta. U inkubatoru će timovi imati mentorsku podršku i pomoć u pronalaženju izvora sufinansiranja, promociji i povezivanju sa inovatorima.

„Odziv i kvalitet ideja, još jednom je dokazao da je Srbija zemlja pametnih i kreativnih ljudi i da je moguće, uz pravi podsticaj, da pameću i radom u oblasti zaštite životne sredine promenimo Srbiju na bolje. Srbija je posvećena dostizanju globalnih ciljeva za ublažavanje posledica i prilagođavanje klimatskim promenama, u okviru dostizanja savremenih standarda i strateških evropskih ciljeva “, rekao je Goran Trivan.

Glavni kriterijum u ocenjivanju ideja bio je da inovacija bude u skladu sa potrebama razvoja lokalne zajednice u kojoj se primenjuje i da i pruža mogućnost za angažovanje i uključivanje žena, mladih i marginalizovanih društvenih grupa.

Steliana Nedera je rekla da UNDP ostaje pouzdan partner Vladi Srbije u ispunjavanju Sporazuma iz Pariza o klimatskim promenama i ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja, uključujući i one koji se odnose na borbu protiv klimatskih promena.

Inovativna tehnička rešenja i poslovni modeli će naći svoju primenu u 16, ali i širom Srbije zbog velike mogućnosti njihove dalje široke primene u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom, unapređenja saobraćaja, poljoprivrede, šumarstva.

Projekat realizuje Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Partneri su Delegacija EU u Srbiji, Vlada Kraljevine Švedske, Vlada Švajcarske i Fond za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština.

Podelite ovaj tekst: