Nagrađeni pobednici NLB organik konkursa

NLB banka Beograd je uručila nagrade u vrednosti od milion i po dinara organskim proizvođačima , pobednicima NLB organik konkursa, 30. novembra.

Branko Greganović i Snežana Oljača sa pobednicima konkursa: Zoran Ristanović, Sergej Ivanov i Josip Mamužić

Branko Greganović i Snežana Oljača sa pobednicima konkursa: Zoran Ristanović, Sergej Ivanov i Josip Mamužić

“Konkurs obeležava prvi jubilej, pet godina realizovanja. Interesovanje organskih proizvođača raste i u banku je stigao rekordan broj, 56 projekata. Do sada je konkursu učestvovalo ukupno 226 projekata. Površina pod organskim proizvodima je prema zvaničnim podacima 2012., kada je konkurs pokrenut bila 6.340 hektara, a prošle godine oko 15.200 hektara. Vrednost izvoza organskih proizvoda 2012. godine je bila 3,74 miliona evra, a prošle godine je dostigla iznos od 19,6 miliona evra. To govori o potencijalu organske proizvodnje u Srbiji, koji smo prepoznali kada smo pokrenuli konkurs i bili među pionirima u pružanju podrške ovom segmentu”, rekao je Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB banke Beograd, na uručenju nagrada.

Pobednik petog NLB organik konkursa je Zoran Ristanović iz Prijevora, kod Čačka, koji je uradio projekt Višenamenska eko kuća. On je nagrađen sa milion dinara za ideju izgradnje višenamenskog staklenika koji bi cele godine bio funkcionalan. U njemu bi se od februara do aprila proizvodio rasadni material, od aprila do septembra bi služio kao sušara, od septembra do novembra bi koristio za preradu organskih proizvoda, a od novembra do februara u ovom prostoru bi se održavale obuke o organskoj proizvodnji za mlade iz čačanskog kraja.

Druga nagrada u iznosu od 300 hiljada dinara uručena je Jovanki i Sergeju Ivanovu iz Kamenice, sa Stare planine, kod Dimitrovgrada. Oni poseduje 12 hektara zemlje i 23 grla balkanskih magaraca, 170 karakačanskih ovaca, 30 balkanskih koza, za proizvodnju mleka i druge životinje. Ideja nagrađenog projekata je nabavka opreme za preradu mleka i proizvodnju sira, čime bi se unapredila proizvodnja.

Treću nagradu u iznosu od 200 hiljada dinara osvojio je Josip Mamužić, iz Ljutova, kod Subotice. Organske proizvode gaji od 2003. godine, a ideja gazdinstva Mamužić je nabavka međurednog kultivatora protiv korova. Time bi se značajno umanjili troškovi proizvodnje i proizvodi bi bili dostupniji korisnicima.

Predsednica komisije konkursa, prof. dr Snežana Oljača rekla je da Vojvodina prednjači po broju projekata i da je iz ovog dela Srbije pristiglo 19 projekata. Šesnaest projekata prijavljeno je od gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom, uzgajanjem povrća, voća, žitaricama i vinogradarstvom, pet su dostavili stočari, tri pčelari, a 32 projekta su podnela gazdinstva koja se bave mešovitom proizvodnjom, biljnom i stočarskom.

Podelite ovaj tekst: