Nagradni konkurs „Imam rešenje za pametniji grad“

Na konkurs kompanije Belgrade Waterfront mogu da se prijave pojedinci i timovi do tri člana, koji treba da osmisle rešenja koja će modernizovati gradska okruženja. Za tri pobedničke ideje predviđen fond od 10. 000 evra, a dodatnih 25. 000 evra namenjeno je za implementaciju najboljih ideja. Rok za prijavu je 25. novembar.

Marko Mudrinić

Kompanija Belgrade Waterfront objavila je početak nagradnog konkursa „Imam rešenje za pametniji grad“, u okviru kojeg će se birati najinovativnije ideje u oblasti „pametnih gradova“, od kojih će najbolje po prvi put biti implementirane u Srbiji.

Nagradni fond koji će biti podeljen između tri najbolja pojedinca ili tima iznosi 10.000 evra, a za implementaciju pobedničkih ideja predviđen je iznos od 25.000 evra.

Konkurs se organizuje sa idejom o pronalasku rešenja za modernizaciju gradskih okruženja, kao i sa ciljem da urbane sredine učini pogodnijim i kvalitetnijim za svakodnevni život. On mapira ključne problematične tačke u svakodnevnom gradskom funkcionisanju, razvija ideje za njihovo rešavanje pomoću novih tehnologija, te podržava ostvarenje i primenu ovih ideja u našoj zemlji.

Na predstavljanju konkursa u prostorijama ICT Hub-a, Marko Mudrinić, direktor i osnivač poslovno – tehnološkog medija Netokracija, stručnog medijskog partnera projekta, istakao je zadovoljstvo što se konkurs poput ovog organizuje u Srbiji.

„Ovaj konkurs inspirisan je potrebom za konkretnim akcijama“, ističe Mudrinić, i dodaje: „Pametni gradovi i korišćenje digitalnih i komunikacionih tehnologija da bi se olakšao život stanovnika, česta su pojava u razvijenim gradovima širom Evrope i sveta. Ovakve inicijative odličan su pokazatelj želje da se i u našoj zemlji implementiraju ideje koje mogu da podignu standard života i olakšaju svakodnevne obaveze građana – nas i naših komšija“.

Priliku da se prijave na konkurs „Imam rešenje“ imaju pojedinci i timovi sastavljeni od najviše tri člana, koji treba da osmisle i predlože inovativno idejno rešenje za određenu funkciju, uslugu ili proizvod u svrhu stvaranja „pametnih gradova“.

U razgovoru sa predstavnicima medija, na predstavljanju konkursa istaknuto je da je projekat usmeren i na osnaživanje lokalne startap zajednice kroz podršku u vidu pružanja uslova za razvoj što boljih ideja, kao i za njihovo ostvarenje.

Prijave na konkurs počinju danas, a vrše se popunjavanjem online formulara na vebsajtu konkursa imamresenje.rs.

Rok za prijavu je 25. novembar 2018. godine. Za implementaciju konkursa biće zadužen centar za tehnološko preduzetništvo i inovacije ICT Hub, što će podrazumevati odabir 10 prijava koje na najbolji način odgovaraju zahtevima konkursa, kao i pripremu učesnika za prezentovanje na finalnom događaju i učešće u stručnom žiriju koji će doneti odluku o pobednicima.

Nakon zatvaranja prijava, komisija za inicijalnu selekciju, koju čine eksperati iz mreže ICT Hub-a, pregledaće i oceniti pristigle prijave i izabrati 10 najboljih. Izabrani učesnici potom prolaze kroz mentorske radionice i projekte pred žirijem predstavljaju na završnom događaju, kada će biti proglašeni i pobednici. Pojedinac ili tim koji osvoji prvo mesto dobiće nagradu od 5.000 evra, a za drugo i treće mesto obezbeđene su nagrade od 3.000, odnosno 2.000 evra.

Podelite ovaj tekst: