Najsavremenije operacije kičme rade se i kod nas

Bel Medic organizuje Prvi simpozijum minimalno invazivne kompletno endoskopske hirurgije kičme Jugoistočne Evrope

Danas se diskus hernija i stenoza kičme mogu operisati kroz rez od svega nekoliko milimetara. Posle ovakve operacije pacijent istog dana ustaje iz kreveta, može da hoda i nema bolove. Već sutradan ide kući.

Nakon tri-četiri dana vraća se svim uobičajenim aktivnostima. Deluje neverovatno, ali moderna hirurgija napredovala je toliko da je ovo moguće. Pritom, radi se u Srbiji.

Doduše, jedino mesto gde se kičma može operisati na ovakav način, stručno rečeno endoskopski, jeste Opšta bolnica Bel Medic, u kojoj radi dr sci. med. Marko Marković, jedini neurohirurg u Srbiji koji izvodi kompletno endoskopske operacije kičme i jedini internacionalni instruktor iz ove oblasti u Jugoistočnoj Evropi.

Problem čest, a hirurg jedan.

Zato je Opšta bolnica Bel Medic, u saradnji sa nemačkom kompanijom „Riwospine“, organizovala „Prvi simpozijum minimalno invazivne kompletno endoskopske hirurgije kičme Jugoistočne Evrope – inovativne tehnike i indikacije za operacije lumbalne, torakalne i cervikalne kičme“, koji će se održati u petak, 9. juna, 2017. u Hotelu M, u Beogradu.

Reč je o stručnom skupu najvišeg ranga, sa najreferentnijim predavačima iz Nemačke, Turske i Srbije, na kome će se uživo prenositi operacije i tokom kog će biti omogućene interaktivne diskusije prisutnih sa hirurzima u sali.

– Nadamo se da će ovaj simpozijum doprineti razvoju minimalno invazivne hirurgije kičme u Srbiji i regionu. Neurohirurzi i ortopedi dobiće osnovno teorijsko znanje iz najnaprednije hirurške tehnike u operacijama kičme, kao i potpuni uvid u praktično izvođenje tih tehnika – ističe dr sci. med. Marko Marković, jedan od inicijatora ovog simpozijuma, koji će u Bel Medicu voditi edukativni centar za kompletno endoskopske operacije kičme.

Podelite ovaj tekst: