NALED i Beograd za elektronske građevinske dozvole

Grad Beograd pridružiće se inicijativi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) za uspostavljanje elektronskog sistema izdavanja građevinskih dozvola po modelu Singapura

elektronske građevinske dozvole

Ovaj model prva je u regionu preuzela Makedonija i tako pet puta ubrzala proces davanja odobrenja za gradnju, saopšteno je na radnom susretu gradonačelnika Beograda Siniše Malog sa članovima i partnerima NALED-a, održanom 2. septembra.

Predstavnici Beograda, kao i ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prihvatili su poziv da sa stručnjacima NALED-a posete Makedoniju i upoznaju se sa načinom funkcionisanja elektronskih građevinskih dozvola i dosadašnjim iskustvima.

– Rezultati pokazuju da je u Beogradu u proseku potrebno 269 dana za dobijanje građevinske dozvole i zato je NALED, pored učešća u Radnoj grupi za izmene Zakona o planiranju i izgradnji, pokrenuo inicijativu za uspostavljanje elektronskog sistema koji će isključiti papirologiju iz procesa i učiniti ga znatno efikasnijim i otpornijim na korupciju – rekla je na sastanku potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Ana Brnabić.

Siniša Mali je podsetio da je najveći deo građevinskih aktivnosti koncentrisan u Beogradu i ocenio da će dobar rezultat u reformi sistema izdavanja građevinskih dozvola u prestonici doprineti poboljšanju pozicije Srbije na svetskim listama konkurentnosti.

Podelite ovaj tekst: