NAGRADA STANKI PEJANOVIĆ ZA EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA

Stanka Pejanović

Stanka Pejanović

Priznanja za ekonomsko osnaživanje žena angažovanih u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa prvi put su uručena u Srbiji povodom petogodišnjice Inicijative „1000 žena“. Na događaju u organizaciji Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Etno mreže, u saradnji sa NALED-om, agencijom UN Women i ambasadom Kanade u Srbiji govorili su Džajls Norman, ambasador Kanade, Milana Rikanović, direktorka kancelarije UN Women i Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

Čast mi je i zadovoljstvo što sam među dobitnicima ovog priznanja. Cilj inicijative je stvaranje boljih uslova za žene na selu koje, kao što znamo, veoma mnogo rade, a taj rad mora da bude vrednovan. Žene u ruralnim područjima su često ekonomski marginalizovane i sputavane društvenim očekivanjima i porodičnim obrascima ponašanja. Njihova posvećenost negovanju tradicionalnih veština predstavlja potencijal za njihovo ekonomsko osnaživanje ali i za očuvanje kulturne baštine Srbije, kojom zaista možemo da se ponosimo. Drago mi je što sam deo ove inspirativne priče i značajnog projekta. Naročito sam ponosna što i u Hisense Europe, od blizu 10 hiljada zaposlenih više od polovine čine žene“, rekla je Stanka Pejanović.

Inicijativa „1000 žena“ se obraća društveno odgovornim kompanijama, institucijama i ambasadama, koje nabavkom finih rukotvorina za potrebe reprezentacije doprinose ekonomskom osnaživanju žena i mladih na selu i očuvanju kulturnog nasleđa naše zemlje. Sprovodi se od 2017. godine i do sada je obezbedila preko 22000 sati radnog angažovanja za stotine žena iz ruralnih područja kroz programe ekonomskog osnaživanja i plasman rukotvorina kao poslovnih i diplomatskih poklona.

Priznanja su dodeljena za institucionalnu i korporativnu podršku i za lični doprinos. Pored Stanke Pejanović, potpresednice Hisense International i potpredsednice Upravnog odbora NALED-a, priznanje za lični doprinos dobili su i Zafiris Lampadaridis iz hotela Hyatt, Danijel Nikolić iz Generalnog sekretarijata Vlade, Ana Ilić iz Srbija stvara, i Kun Adam, iz Ambasade Belgije, dok su priznanja za institucionalnu i korporativnu podršku uručena kompanijama Moravacem, Telekom Srbija, Coca-Cola Srbija, CarGo i Zea Stim. Uz svečanu dodelu priznanja odabranim partnerima, predstavljena je i stalna postavka stilizovanih rukotvorina članica zanatskih udruženja, nastalih kao rezultat ovog projekta.

Podelite ovaj tekst:

Vesti

Kursna lista

15 godina sa vama

https://www.nirapress.com/wp-content/uploads/2016/01/biznis-magazin.jpg

BRANIMIR JOVANOVIĆ: Motori rasta u 2022. biće Kina, Amerika i EU

Inflacija je trenutno verovatno najveća nepoznanica u globalnoj ekonomiji. Početkom ove godine je po...

Read More

UVOD U BIZNIS: Varljiva 2022. godina, a i ostale

Sa koliko smo samo optimizma ulazili u 2021. godinu, ceo svet, pa i naš deo Evrope?! A tek mi?! Srbi...

Read More

DA LI SU SE DŽEK DORSI I TVITER RASTALI PRERANO ILI PREKASNO: Cvrkut o cvrkutu

Vest godine iz esnafa tehnoloških kompanija kojima je tokom minulih 12 meseci posvećivana pažnja već...

Read More
https://www.nirapress.com/wp-content/uploads/2016/01/ekonometar.jpg

ПРЕДУЗЕТНИЧКИ ИЗАЗОВИ ЧЕТИРИ ТУРИСТИЧКА ВОДИЧА: „Црна овца“ и 120 тона сладоледа

Пре шест година су Зоран Јевтовић и његова три пријатеља започели посао којим се никада раније нису...

Read More

УПОЗОРЕЊА КЛИМАТОЛОГА И УЛОГА СЕКТОРА МСП: Берлин као Рим, а Шпанија као Јужна Сахара?

Ситуација је критична – гласила је једна од порука професорке, климатолога Лучке Кајфеж Богатај са У...

Read More

БЕТА–КОРН: Најекономичнији огрев расте на њиви

Пелети од сламе све су популарније гориво међу потрошачима. Главне препреке већoj производњи овог ог...

Read More