НАРР И УСАИД: Помоћ неразвијенима од 4,1 милиона долара

У економски угроженим градовима и општинама на југу и југозападу Србије реализује се Пројекат подршке развоју приватног сектора којим се јача конкурентност и отварају нова радна места. Пројекат је стартовао крајем 2013. и траје до априла 2016. године, а до сада је нефинансијска и финансијска подршка пружена у око 180 фирми. Очекује се да УСАИД одобри наставак пројекта за још две године

Ефекти финансијске кризе највише су се одразили на пословање МСП и неразвијених општина којих у Србији има чак 30 одсто. У неким локалним самоуправама у региону јужне и југозападне Србије, са ограниченим развојним потенцијалом, незапосленост је већа и од 60 одсто. Предузетницима у неразвијеним регионима недостају знања за унапређење пословања, фирме нису довољно међусобно повезане и имају проблема око приступа капиталу за набавку опреме за покретање бизниса.Национална агенција за регионални развој (НАРР), у сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД), реализује Пројекат подршке развоју приватног сектора на југу и југозападу Србије, од краја 2013. до априла 2016. године. НАРР, у сарадњи са УСАИД-ом, унапређује развој сектора МСП, повећава продају и ојачава управљачку праксу.

Током две године нефинансијска и финансијска подршка пружена је за око 180 фирми, међу којима су почетници у бизнису, предузећа која послују дуже од две године, извозници, кластери и удружења која имају потенцијал за развој у области агробизниса (млекарска индустрија, прерада меса, прерада поврћа), лаке индустрије (дрвна и алуминијумска столарија, врата, прозори) и текстилне индустрије – мода (обућа и одећа). За финансирање пројекта у прве две године биће утрошено 4,1 милион долара.

Очекује се да УСАИД одобри наставак пројекта који би требало да траје још две године.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Global Finance: Интеза најбоља банка у Србији
  • Јубиларна Синергија одржана у Београду
  • НБС о значају штедње грађана
  • 53. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ НАМЕШТАЈА, ОПРЕМЕ И УНУТРАШЊЕ ДЕКОРАЦИЈЕ Искорак ка новим тржиштима
  • УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ САВЕЗА НОВИНАРА СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ Радојки Николић награда за животно дело
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ХОБИ И БИЗНИС У ИСТО ВРЕМЕ У зеленом окружењу
  • УСПЕШНО ПОСЛОВАЊЕ АРАНЂЕЛОВАЧКОГ ПРЕДУЗЕТНИКА Гранулати дугиних боја
  • АТЛАНТИК ГРУПА ОРГАНИЗОВАЛА ПОСЕТУ ИЗОЛИ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ МЕДИЈА ИЗ СРБИЈЕ У погонима Аргете и Баркафе
  • Следећи број Економетра излази 8. децембра 2015.
Podelite ovaj tekst: