Nestašica terapije za obolele od limfoma

Iz nepoznatog razloga pacijenti oboleli od limfoma koji se leče u Kliničkom centru u Nišu ili na klinici za onkologiju u Knez Selu više od mesec dana su bez biološke terapije koju primaju ili u kombinaciji sa hemioterapijom ili samostalno, izjavila je Maja Kocić, predsednik Udruženja pacijenta obolelih od limfoma Lipa

limfomiApelujemo na neophodnost kontinuirane nabavke odnosno snabdevanja biološke terapije jer bez terapije je značajno pogoršano zdravlje obolelih koji se leče biološkom terapijom, kao i velikog broja novoobolelih koji čekaju početak terapije, koja pacijentima obolelim od limfoma u većini slučajeva može bolest staviti pod kontrolu, istakla je Kocić

Adekvatna zamena ovog biološkog leka ne postoji,a zbog specifičnosti bolesti, prekid u primeni terapije može dovesti do značajnog pogoršanja zdravstvenog stanja obolelih.

Zbog lošeg ekonomskog stanja većina pacijenata nije u mogućnosti da ovaj lek nabavi iz ličnih sredstava, pa su primorani da čekaju nove količine leka, pri čemu je vreme za njih ključan faktor koji kod limfoma može biti od presudnog značaja.

Udruženje obolelih od limfoma LIPA okuplja pacijente koji se bore i one koji su se izborili sa limfomom, članove njihovih porodica i prijatelje.

O limfomu

Limfom je rak limfnih čvorova, peti najučestaliji malignitet na svetu i jedan od onih čija je incidenca u značajnom porastu. Neblagovremeno uspostavljena dijagoza, zajedno sa nejednakim pristupom savremenim terapijama najveći su problem sa kojima se suočava većina pacijenata.

Prema najnovijim klasifikacijama postoji više od 60 različitih podtipova limfoma, podeljenih u dve osnovne grupe Hodgkin i non Hodgkin-ov limfom. Hodgkin-ov limfom je tip limfoma koji se ređe pojavljuje. Uglavnom se javlja kod mlađih osoba između 15 i 30 godina i kod starijih od 60 godina. U Srbiji se godišnje po nekim procenama dijagnostikuje između 250 i 300 novih slučajeva ovog limfoma.

Postoji i oko 50 različitih podtipova non Hodkinovog limfoma, od onih sa sporim tokom do vrlo agresivnih. Statistika pokazuje da od ove vrste limfoma u Srbiji oboli oko 900 ljudi svake godine.

Pacijenti kasne sa odlaskom kod lekara, jer limfom ne boli već postoje bezbolni uvećani limfni čvorovi, najčešće na vratu, ispod pazuha i u preponama, neobjašnjivi gubitak težine, groznica i blago povišena temperatura.

Podelite ovaj tekst: