NIKOLA PAVIČIĆ, „SINTELON“ BAČKA PALANKA: Biće teško, ali najgori deo krize je prošao

Kada se smanji tražnja na tržištu, jedino možete da se borite cenovnom politikom i to tako što ćete smanjiti troškove proizvodnje, ali uložiti u kvalitet proizvoda. Mi smo uspeli da oborimo cene i da povećamo tražnju za našim proizvodima. To nam je omogućilo da „ostanemo na nogama”, bez kreditne podrške banaka

Nikola Pavičić

U modernom biznisu gotovo je nezamislivo da velika kompanija posluje bez podrške bankara. Međutim, Nikoli Pavičiću, predsedniku Upravnog odbora „Sintelona“, nezamislivo je da sa rastom prodaje rastu i dugovi firme. Ova kompanija iz Bačke Palanke, sada u stoprocentnom vlasništvu grupacije „Tarkett“, svetskog giganta sa bazom u Francuskoj, već godinama je jedan od vodećih srpskih izvoznika i to – bez bankarskih kredita. Kako izgleda formula po kojoj se u proizvodnom procesu „obrće samo zdrav novac”? Da li je ovakav način poslovanja u kriznoj godini „pao u vodu”? Kada će svetska finansijska kriza „okrenuti leđa“ Srbiji, Nikola Pavičić otkriva za Magazin Biznis (u telefonskom razgovoru koji smo vodili redinom ovog novembra).

Kako kaže gospodin Pavičić, kada razmisli o minuloj poslovnoj godini, vidi samo jednu sliku: sebe kako se preznojava dok pokušava da nadmudri tržište, boreći se sa padom tražnje:

– Bila je ovo teška i krizna godina. Glavni deo našeg biznisa je u zemljama koje su bile žestoko pogođene krizom. Kupovna moć u Rusiji je pala, zbog pada cene nafte i gasa, u Ukrajini je taj pad bio još veći, a i na domaćem tržištu je pala kupovna moć. Ipak, suočili smo se sa krizom i uspeli da stabilizujemo naše poslovanje, ali i da zaustavimo pad prodaje, da nađemo formulu po kojoj pad profitabilnosti nije bio veći od pada prodaje. Sada očekujem da uđemo u fazu oporavka i da se sledeće godine vratimo na nivo iz 2008. godine.

• Koliki je jaz, u procentima, koji sada morate da premostite?

– Pad naše prodaje iznosio je 18 odsto.

• Mislite li da je realno da u toku sledeće godine toliko povećate prodaju?

– Ako ne sledeće, onda računamo da ćemo taj pad nadoknaditi u naredne dve godine.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: